Directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie avertizează că Europa nu a câștigat încă războiul energetic cu Rusia, în ciuda unei scăderi importante a prețurilor gazelor, îndemnând guvernele să se concentreze în continuare asupra conservării și creșterii aprovizionării, notează analiștii ASF, în ultimul raport Morning Call.
Fatih Birol a declarat că, deși UE a evitat în mare măsură o criză energetică în toată regula după ce Rusia a pus în pericol aprovizionarea cu gaze naturale, ceea ce a stârnit la un moment dat temeri legate de penurii și pene de curent pe scară largă, iarna viitoare s-ar putea dovedi o provocare mai mare dacă continentul va suferi o vreme mai rece.
Prețurile europene pentru gazele naturale au scăzut cu până la 85% de la un maxim de peste 300 de euro pe megawatt/oră în luna august 2022, deoarece eforturile de procurare a unor surse alternative, conservarea surselor existente și vremea mai caldă au lăsat înmagazinate cantități ample de gaze în apropierea sfârșitului iernii. Birol a declarat că, deși Europa s-a asigurat momentan că poate înlocui energia rusă și a redus veniturile Moscovei prin sancțiunile petroliere de retorsiune, nu își poate permite să își piardă atenția asupra conservării sau dezvoltării surselor de energie regenerabilă.
Birol a avertizat că Rusia ar putea reduce restul de 20% din livrările de gaze de dinainte de război pe care încă le mai trimite în Europa prin conductele care trec prin Ucraina și Turcia, în timp ce concurența pentru livrările de gaze naturale lichefiate pe mare este posibil să crească pe măsură ce economia Chinei continuă să se redeschidă. În ciuda faptului că unele țări europene au crescut utilizarea cărbunelui, foarte poluant, pentru producerea de energie electrică (pentru a economisi gazul pentru încălzire și industrie), emisiile din UE au scăzut cu 2,5% în 2022 din cauza utilizării mai reduse a gazului și a începutului călduros al iernii. Cele două puteri în domeniul producției de energie regenerabilă sunt China și SUA.
Prețurile europene pentru gaz erau încă de două-trei ori mai mari decât înainte de întreruperea furnizării de către Rusia, lăsând industria europeană în dezavantaj. Economia europeană nu a cunoscut o recesiune economică majoră, chiar dacă cu siguranță a fost puternic impactată, a declarat Birol. Cu toate acestea, prețurile sunt încă de șapte ori mai mari decât în SUA; prețurile energiei electrice sunt de trei ori mai mari decât în China. Soluția de durată pentru securitatea energetică ar trebui să se bazeze pe energia regenerabilă, potrivit directorului executiv IEA.
Zilnic, cele mai importante tendințe din economie în Morning Call ASF
Leave feedback about this