January 29, 2025
Strada Popa Petre 24, București 030167
Opinii Pensii

Pensia privată, economisire și investiţie pe termen lung

Revin asupra unei teme pe care o consider importantă: să înțelegem rostul unui fond privat de pensii. Cred că știți, avem trei tipuri de pensii private. În primul rând, Pilonul II: este pensia obligatorie administrată privat și provine din partea de contribuție la sistemul de pensii care e redirecționată de la sistemul public către un fond de pensii administrat privat.

Cum am mai arătat aici, pentru Pilonul II nu plătește nimeni nimic în plus, contribuția se face direct de către angajator, redistribuind 3,75% din venitul lunar brut, parte a procentului de 10,5% care înseamnă CAS (contribuția pentru asigurări sociale). Altfel spus, fără prea mare bătaie de cap, cele 3,75% din contribuția noastră la pensii ajung automat într-unul din cele 7 fonduri de pensii administrate privat. Spun “fără prea mare bătaie de cap” pentru că, din păcate, aproape toată lumea nu se interesează de soarta acestor bani: datele Autorității de Supraveghere Financiară arată că 98% dintre persoanele nou intrate în sistem au fost repartizate aleatoriu către un fond de pensii administrat privat. Oamenii nu se interesează de aceste 3,75 procente din banii lor, nu aleg deliberat un fond de administrare, nu știu că pot opta să se schimbe de la un fond la altul, nu se întreabă despre performanța și randamentul respectivei acumulări de bani personali.

 În plus față de Pilonul II avem pensia facultativă, care este destinată multiplicării resurselor financiare disponibile la vârsta pensionării. Oricine are posibilitatea să contribuie la un fond de pensii facultative cu până la 15% din veniturile brute realizate lunar. Pensia facultativă (Pilonul III) depinde de banii acumulaţi prin contribuţiile participanţilor, dar şi de randamentul obţinut din investiţiile făcute de administratorii fondurilor. Pensia facultativă este deopotrivă o investiţie financiară şi o variantă de economisire pe termen lung.

La aceste două tipuri de pensie se adaugă Pilonul IV, cea mai recentă componentă a sistemului de pensii private din România. Pensiile ocupaționale sunt legate de ocupație, sunt opționale, iar schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care intenționează să ofere angajaților săi astfel de beneficii.

Din raportul ASF privind evoluția pensiilor private în anul 2021 este de reținut că sistemul a cunoscut o evoluție solidă pe parcursul anului trecut, în ciuda contextului economic nefavorabil generat de pandemia COVID-19. Astfel, la finalul lunii decembrie a anului 2021, activele totale ale sistemului de pensii private au ajuns la un nivel de 7,84% pondere în PIB. La sfârșitul anului trecut, valoarea totală a activelor fondurilor de pensii administrate privat a fost de 89,11 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 19% comparativ cu finele anului 2020. Numărul participanților înregistrați a fost, la sfârșitul anului trecut, de 7,79 milioane persoane, în creștere cu 2% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat a fost 5,79% în decembrie 2021, în timp ce la finele anului 2020 aceasta era de 5,38%. La 31 decembrie 2021, titlurile de stat și acțiunile au rămas principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii administrate privat. Investițiile în titluri de stat au reprezentat 60% din total.

Valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) a fost de 3,408 miliarde lei, la finalul anului 2021, în creștere cu aproximativ 16% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În același timp, peste 564.000 de participanți erau înregistrați în cadrul Pilonului III. Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu grad de risc ridicat a fost 6,42% în decembrie 2021. Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative, cu grad de risc mediu, a înregistrat un nivel de 4,66% la finalul lunii decembrie 2021.

Daniel Apostol
Director, Direcția Comunicare și Educație Financiară Autoritatea de Supraveghere Financiară

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X