November 23, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Investitii Popular

2022: Este Bursa “leacul” pentru inflație? Investiții mai mari,deși cu scăderi pe indici

Piețele financiare internaționale au fost influențate, în anul 2022, de instabilitatea generată de războiul din Ucrania și de inflația galopantă, care au afectat toate palierele economiei globale. Piața de la București a resimțiti, poate mai puțin decât alte piețe, unde de șoc.

Conform celor mai recente raportări făcute de Autoritatea de Supraveghere Financiară, indicele de referință BET (care include evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB) a consemnat o scădere de 18,54% la 30 septembrie 2022, comparativ cu finalul anului 2021. Pe de altă parte însă, în primele 9 luni ale anului 2022, valoarea tranzacțiilor cu titluri de stat a ajuns la 2,73 miliarde lei, în creștere cu 62% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Raportul ASF privind evoluția pieței de capital în primele 9 luni ale anului 2022 consemnează faptul că în luna martie s-a înregistrat un episod semnificativ de volatilitate. Acesta a avut însă o magnitudine mai redusă față de cel din martie 2020, revenind ulterior, la începutul lunii aprilie 2022, la pragul anterior declanșării conflictului din Ucraina.  În luna septembrie a anului 2022, a avut loc un nou episod de volatilitate, însă sub nivelul celui din primăvară. În acest context, valoarea totală tranzacționată pe piața reglementată și SMT a atins nivelul de circa 18 miliarde lei, în primele nouă luni ale anului 2022, în creștere cu 29% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021. De asemenea, și numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 23% în intervalul ianuarie-septembrie 2022, comparativ cu perioada similară din anul precedent.

Dincolo de aceste statistici, în anul 2022, au existat câteva puncte de referință, care merită evidențiate, mai ales din perspectiva modului în care acestea ar putea contribui la dezvoltarea pieței autohtone în următoarea perioadă.

Strategia Națională pentru Dezvoltarea Pieței de Capital, un proiect elaborat de ASF în colaborare cu Ministerul Finanțelor și cu sprijinul OECD, în calitate de consultant,  va reprezenta, cel mai probabil, un reper important al anului 2023, când urmează să fie aprobată. Atragerea unor noi categorii de investitori, în special a celor de retail, creșterea dimensiunii pieței și a rolului investitorilor instituționali, facilitarea finanțării pe termen lung prin mecanisme de piață și dezvoltarea pieței locale de capital privat (private equity) și de capital de risc (venture capital) sunt direcții importante ale Strategiei, care vor contribui la dezvoltarea pe termen lung a pieței de capital locale.

Premieră pe piață: Primul fond autorizat pe crowdfunding

Un alt element important al anului 2022 este adoptarea legii finanțării participative. Crowdfunding-ul este o sursă alternativă de finanțare, prin intermediul căreia un furnizor de servicii de finanțare participativă, fără a-și asuma el însuși riscuri, administrează o platformă digitală, deschisă publicului, pentru a pune în legătură sau pentru a facilita punerea în legătură a potențialilor investitori sau împrumutători cu firmele care caută finanțare. O astfel de finanțare ar putea consta în împrumuturi, achiziționarea de valori mobiliare sau de alte instrumente admise în scopul finanțării participative. ASF a autorizat deja prima platformă de crowdfunding, care a ajuns deja la investiții de circa 150 de milioane de euro în 67 de companii, marea majoritate din România.

În plus, în anul 2022, a fost constatată o efervescență și la nivelul fondurilor de investiții. ASF a autorizat de altfel un fond de investiții alternative care se adresează unor categorii profesionale cu un anumit specific: pompieri, angajați în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), polițiști/angajați în cadrul Poliției, angajați ai Administrației Penitenciarelor, angajați ai Jandarmeriei Române, angajați ai Poliției Locale și ai Poliției de Frontieră, precum și pensionarii din cadrul acestor structuri care au vârsta maximă de 55 de ani. Acest demers arată că România începe să pună la dispoziția investitorilor instrumente financiare cu un grad ceva mai ridicat de sofisticare, care pot contribui la dezvoltarea pieței de capital locale.

Chiar dacă anul 2022 a fost marcat de multe incertitudini, listările n-au bătut pasul pe loc. Conform documentelor aprobate de ASF, ofertele publice de vânzare primare din perioada ianuarie – septembrie 2022 au fost în valoare totală de aproximativ 751 milioane lei. În primele trei trimestre ale anului 2022, un număr de 11 companii noi au listat pachete de acțiuni la BVB pe piața SMT. De asemenea, în această perioadă au avut loc 21 emisiuni de obligațiuni și titluri de stat listate la BVB în valoare totală de aproximativ 1,44 miliarde euro. Pe lângă importanța pașilor făcuți spre dezvoltarea pieței de capital, există încă un aspect care trebuie luat în seamă, mai ales în aceste vremuri de incertitudine: protecția investitorilor. Pe tot parcursul anului 2022, ASF a derulat în mod susținut campanii de informare a consumatorilor cu privire la riscurile la care se expun în momentul în care fac tranzacții cu cryptomonde, tranzacții pe Forex sau cu instrumente sofisticate, prin intermediul unor brokeri falși sau prin intermediul unor firme neautorizate.  Gradul de risc în astfel de cazuri este unul foarte ridicat, iar șansele ca investitorii să-și piardă banii sunt mari.  Investițiile pe piețele financiare trebuie făcute doar prin companii autorizate si reglementate.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X