November 23, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Popular Trending

Cifre surpriză despre salariile românilor: Veniturile au crescut cât inflația, potrivit datelor INS. O treime din bani merg pe mâncare

sursa www.pixabay.com

Veniturile medii ale unei familii de români au ajuns la 6.668 de lei la finalul celui de-al treilea trimestru al anului trecut, anunță Institutul Național de Statistică. Valoarea consemnează o creștere de aproape 15% față de perioada similară a anului trecut, aproximativ cât inflația anualizată pe aceeași perioadă.

Românii au reușit, până în septembrie anul trecut, să acopere creșterile de prețuri din majorarea veniturilor, la nivel de medie. Cel puțin așa reiese din ultimele date INS privind veniturile unei familii. ” Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România au fost în trimestrul III 2022 de 6668 de lei, unei persoane revenindu-i suma de 2662 de lei, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. Față de același trimestru al anului precedent, venitul a crescut cu aproape 1000 de lei”, anunță sursa citată.

Cheltuielile totale ale populaţiei au fost în trimestrul III 2022, în medie, de 5816 lei lunar pe gospodărie (2322 lei pe persoană) şi au reprezentat 87,2% din nivelul veniturilor totale. Aproximativ o treime din consumul gospodăriilor merge înspre produsele alimentare şi băuturile nealcoolice, iar investițiile reprezintă un procent infim în structura cheltuielilor. În paralel cu veniturile, au crescut și cheltuielile, iar produsele și serviciile care cântăresc greu în bugetul gospodăriei din România – alimentele și energia – s-au scumpit peste medie, mărind povara pe bugetele familiilor din țară.

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul III 2022, în termeni nominali, 6668 lei pe gospodărie şi 2662 lei pe persoană.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 6240 lei lunar pe gospodărie (2491 lei pe persoană), iar veniturile în natură au fost estimate la 428 lei lunar pe gospodărie (171 lei pe persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (68,2% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (19,6%), veniturile în natură (6,4%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (4,9%), veniturile din agricultură (2,1%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,0%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (0,6%).

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X