June 14, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Analize ASF Popular

S-a terminat cu creșterea dobânzilor? Semnalul dat de BNR, interpretat de analiștii străini- Morning Call ASF

Banca Națională a României (BNR) a decis , în ședința din 10 ianuarie, să majoreze dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale. În opinia analiștilor străini, citați în ultimul Morning Call realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF), acesta poate fi semnalul că s-a încheiat perioada de creștere a dobânzilor, care a durat un și jumătate.

” Decizia de marţi a Băncii Naţionale a României (BNR) de majorare a ratei dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază ar putea semnala sfârșitul campaniei agresive de înăsprire monetară din Europa Centrală, care a durat 18 luni, dar înăsprirea persistentă a pieţelor forţei de muncă din regiune, precum și alte obstacole afectează calea spre o inflație mai mică, potrivit unei analize publicate de Reuters”, notează ultimul raport Morning Call, realizat de analiștii ASF.

Mișcarea relativ modestă a consolidat opinia economiștilor potrivit căreia regiunea, care a fost în fruntea valului global de înăsprire a politicilor pentru a stopa o creștere a prețurilor, întoarce pagina în ceea ce privește creșterea ratelor. Banca Națională a României a declarat că o creștere economică mai lentă și o energie mai ieftină vor contribui la reducerea inflației la o singură cifră în acest an, de la peste 16% în prezent, mai devreme decât se preconiza anterior. Din iunie 2021, Polonia și Republica Cehă au majorat ratele cu aproape 700 de puncte de bază fiecare, în timp ce Banca Centrală a Ungariei a crescut cu peste 1.200 de puncte de bază, stabilind cel mai ridicat nivel de referință pentru costurile de împrumut din Uniunea Europeană.

AICI Principalele evoluții și tendințe din piețele financiare și nu numai, zilnic, în Morning Call ASF

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X