September 9, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Educatie Opinii Popular

Băncile au făcut profituri istorice în România. Cum să înțelegi aceste câștiguri fără să cazi victimă propagandei

Zilele acestea asistăm la un nou episod din serialul despre *MegaProfiturile Bancare*, urmare a publicării datelor bilanțiere aferente primului trimestru din 2024. Cât adevăr și câtă manipulare e în aceste titrări tendențioase,  încercăm să arătăm în rândurile următoare, cu argumente și mai ales cifre. Concluzia mea ar fi că această creștere de profituri se datorează în fapt creșterii volumului de activitate și îmbunătățirii eficienței instituțiilor financiare.

Teorectic și practic, profitul bancar e rezultanta unei *confruntări* între venituri și cheltuieli (clasic, ca la orice altă companie). Nu e un secret pentru nimeni faptul că, în ultimii ani, componente importante de la capitolul cheltuieli, în sectorul bancar, au coborât semnificativ: numărul sucursalelor a scăzut, la fel și cel al angajaților. Plusuri semnificative sunt însă la dezvoltare de tehnologie, cu tot cu securitate cibernetică. Una peste alta, uitându-ne atât pe bilanțurile individuale cât și pe cel sistemic, vedem o diminuare o serioasă a cheltuielilor. Ar trebui să menționăm aici și aportul adus de scăderea costurilor cu provizioanele, urmare a unei bune (corecte) gestionări a creditării (azi avem NPL la minime istorice, 2,4%, față de uluitorul 28%, după criza financiară din 2008).

Iar atunci când cheltuielile scad, e normal ca profiturile să crească! 

De asemenea, dacă ne uităm pe raportul dintre veniturile și cheltuielile operaționale ale băncilor, vedem cifre foarte bune, îmbunătățite uneori chiar cu o treime în ultimii 15 ani.

Să abordăm/demitizăm și partea de venituri, speculată abitir de confrații de breaslă. Orice bancă face venituri în principal din dobânzi și comisioane. Comisioanele se află, procentual, undeva la o zonă de plafon, de câțiva ani buni (orice mișcare în sus a acestora a adus țipete stridente în piață- vezi momentul nefericit în care s-a suprapus alinierea comisioanelor de către o bancă mare cu cel în care autoritățile puneau suprataxă pe bănci).

Ce vedem pe parte de dobânzi: aici avem concurența dintre cele active și cele pasive, altfel spus dintre cât încasează și cât plătesc băncile comerciale pentru bani. Mai degrabă sub presiunea publică decât din considerente economice, băncile au urcat în perioada cu inflație mare ratele dobânzilor la depozite. De ce spun asta? Pentru că băncile au aproape de două ori mai multe depozite decât credite, deci nevoie de a licita pentru a lua bani din piață nu există aproape deloc de foarte mulți ani (raportul credite per depozite a scăzut în mod constant după 2010, de la 1 la mai puțin de 0,6)!

Întorcându-ne la rezultanta dobânzi active minus dobânzi pasive și uitându-ne pe diferențialul de rate vedem că acesta se plasează în ultimele 5 trimestre undeva la 3% (și a fost chiar mai jos în 2022, anterior momentului anunțării suprataxei pe bănci). Per ansamblu, în ultimii 15 ani, acest diferențial mult hulit a fost puțin peste 4%. Așadar, devine extrem de clar că nu de aici vine creșterea profiturilor bancare ci, din zonele deja amintite: creșterea volumului de activitate la pachet cu cea a eficientizării.

Când judecăm acest cifre, am mai spus-o și altă dată, ar trebui să punem lucrurile în context și să gândim ca niște antreprenori. Oricare dintre noi ar trebui să ne întrebăm dacă noi am investi sume mari, așa cum sunt cele din sfera bancară, dacă nu am obține și o remunerare (divident) care să ne mulțumească. Sunt mulțumitoare părțile ce le revin din profiturile bancare pentru acționari (spun părți, pentru că nu trebuie să uităm că investiții importante ale băncilor se fac din profituri)? Statisticile arată în continuare că din cele mai importante 24 de coduri CAEN de activități, sectorul bancar performează de ani buni sub poziția 20! Cu toate recordurile mult trâmbițate! Și revin cu întrebarea: v-ați plasa banii într-o afacere de acest gen, în condițiile în care există cel puțin alte 20 de domenii în care, dacă intrați, faceți mai mulți bani?

Atunci când dăm titluri bombastice ar trebui să ne uităm și pe cifrele aferente întervalului 2010-2014 din dreptul profiturilor bancare: ce să vezi, am avut minusuri pe linie, după ce în 2009 am avut un profit marginal (contabil)! Așadar, haideți să facem judecata pe termen mai lung, așa cum îi stă bine oricărui analist care se respectă și să uităm pentru o clipă că suntem în campanie electorală!

Moise Norel

author
Jurnalist

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X