November 21, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Analize ASF International Popular

Ce urmează pentru economia Europei? Ultimele prognoze nu indică o revenire serioasă. Oamenii pun mai mulți bani deoparte

sursa:www.pixabay.com

După o perioadă prelungită de stagnare,economia UE revine la o creștere modestă,în timp ce procesul de dezinflație continuă, remarcă ultimul Daily Market Report conceput de analiștii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Previziunile de toamnă ale Comisiei Europene estimează o creștere a PIB în 2024 de 0,9% în UE și de 0,8% în zona euro.Se estimează că activitatea economică se va accelera la 1,5% în UE și la 1,3% în zona euro în 2025,respectiv la 1,8% în UE și la 1,6% în zona euro în 2026.

Potrivit estimărilor,inflația globală în zona euro va înregistra o scădere semnificativă în anul 2024,de la 5,4% în 2023 la 2,4%,urmând o scădere treptată la 2,1% în 2025 și la 1,9% în 2026.În UE,se estimează că procesul de dezinflație va fi și mai accentuat în 2024,inflația globală urmând să scadă la 2,6%, de la 6,4% în 2023 și să continue pe aceeași traiectorie, ajungând la 2,4% în 2025 și 2,0% în2026.

După reluarea creșterii economice în primul trimestru din 2024,economia UE a continuat să se extindă în al doilea și al treilea trimestru într-un ritm constant, deși moderat. Creșterea ocupării forței de muncă și redresare a salariilor reale au continuat să susțină veniturile disponibile,însă consumul gospodăriilor a rămas limitat.

Populația a economist mai mult de teama unui viitor mai rău și stimulată de dobânzi

Costul încă ridicat al vieții și incertitudinea crescută ca urmare a expunerii repetate la șocuri extreme,la care se adaugă stimulentele financiare pentru economisire într-un context de rate ridicate ale dobânzii,au determinat gospodăriile să economisească o pondere tot mai mare din veniturile lor.În același timp,investițiile au înregistrat performanțe slabe,cu o reducere semnificativă și generalizată în majoritatea statelor membre și a categoriilor de active în prima jumătate a anului 2024.

Restricțiile asupra consumului par să se relaxeze.Pe măsură ce puterea de cumpărare a salariilor se redresează treptat și ratele dobânzilor scad,consumul va urma o traiectorie ascendentă.Se estimează că investițiile își vor relua creșterea pe fondul bilanțurilor solide ale întreprinderilor,al redresării profiturilor și al îmbunătățirii condițiilor de creditare.Impulsul generat de Mecanismul de Redresare și Reziliență și de alte fonduri ale UE va determina,de asemenea,o creștere a investițiilor publice pe parcursul perioadei de prognoză.În general,se estimează că cererea internă va stimula creșterea economică în viitor.

În 2025 și 2026,se preconizează că exporturile și importurile vor crește, în linii mari, în același ritm, ceea ce implică o contribuție neutră la creșterea comerțului net.Procesul de dezinflație care a început spre sfârșitul anului 2022 continuă,în pofida unei ușoare creșteri a inflației în luna octombrie,determinată în mare parte de prețurile la energie.

Presiunile asupra prețurilor din sectorul serviciilor rămân ridicate,dar se estimează că acestea se vor modera începând cu anul 2025,ca urmare a încetinirii creșterii salariilor și a creșterii preconizate a productivității,fiind susținute de efectele de bază negative.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X