December 4, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Asigurari International Investitii ISF Pensii Popular

“Cel mai important obiectiv al României”. Elite din toate domeniile au explicat de ce e esențial să aderăm la OCDE, la Conferința Internațională ISF

Oficiali ai statului român, reprezentanți ai instituțiilor de supraveghere din piețele financiare, elite din mediul academic și cel de business s-au reunit la cea mai recentă conferință internațională organizată de Institutul de Studii Financiare (ISF) pe tema aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), clubul select al țărilor care reprezintă 70% din economia mondială.

“Am spus-o de câteva ori și îmi face plăcere să mă repet, că OCDE, aderarea la OCDE, este cel mai important obiectiv strategic al țării noastre după aderarea la Uniunea Europeană și la NATO”. Astfel și-a început discursul Luca Niculescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și coordonator național pentru aderarea României la OCDE, prezent la cea de-a zecea ediție a Conferinței Internaționale ISF.

El a subliniat, în acest context, că toți actorii din România, de la decidenții politici la instituțiile de supraveghere și mediul de business sunt implicați în procesul de aderare la OCDE, care ar aduce evidente beneficii tuturor. Dacă lucrurile merg bine, și sunt motive să credem că așa este, țara noastră ar putea intra în clubul select al celor mai puternice economii din lume din 2026, apreciază Niculescu. Amintim că în OCDE sunt membre state care reprezintă 70% din comerțul mondial și 90% din investițiile de capital la nivel global. Mai mult, organizația este o sursă de know how și relaționare unică în lume, esențială pentru o țară care tinde către dezvoltare.

“De ce ne dorim atât de mult să intrăm în această organizație? Beneficiul cel mai evident este creșterea investitorilor străine. Statutul de membru al OCDE generează automat un semnal pozitiv pentru investitori.
Îi asigură de stabilitatea economică, de existența unui cadru de reglementare robust. Asta duce la îmbunătățirea ratingului de țară, la condiții mai bune de finanțare pe piețele internaționale. Există destule fonduri de investiții mari care au printre criterii apartenența statului respectiv la OCDE pentru a finanța un proiect.
Un alt avantaj considerabil este accesul la expertiza celor mai dezvoltate economii din lume. Învățăm din politicile de succes sau câteodată învățăm chiar și din eșecurile lor, ale unor membri, în domenii ca fiscalitate, educație, sănătate, mediu sau justiție. Putem să facem comparații, putem să ne fundamentăm politicile, putem să le îmbunătățim, iar în același timp raportarea la linii directoare și la standardele OCDE ne ajută să ne aliniem politicile la cele mai bune practici globale.”, a declarat secretarul de stat.

Pe lângă avantajele economice directe și evidente, subliniază Luca Niculescu, aderarea la OCDE ne va ajuta să implementăm reforme structurale esențiale, exact cum aderarea la Uniunea Europeană și NATO au ajutat România să se plaseze pe calea spre progres.

“Un alt avantaj pe care îl avem de altfel și acum ca stat candidat este sprijinul pentru reforme structurale. Avem evaluări și recomandări periodice pentru că OCDE efectuează analize ale politicilor publice și oferă recomandări care merg foarte în profunzime, foarte bine ținite. De exemplu, anul acesta a fost publicat în martie Studiul economic pentru România care conține recomandări importante pentru creșterea productivității economice și sustenabilitatea finanțelor publice.”, a arătat Niculescu.

ASF și ISF, roluri cheie: Vă puteți baza pe noi

În discursul de deschidere a Conferinței Internaționale ISF, Alexandru Petrescu, președintele ASF, a vorbit, la rândul său, despre importanța educației financiare, arătând și rolul instituției pe care o conduce în procesul de aderarea la OCDE. “ASF are un rol extrem de important în acest demers. Este prezent într-un număr mare de comitete: comitetul pentru investiții, comitetul pentru piețe financiare, comitetul de asigurări și pensii private și desigur, comitetul de guvernanță corporativă. Am reușit să trecem într-un mod unanim, prin decizia Consiliului, toate măsurile ce ne-au adus mai aproape de acel punct de conformare și mai departe, fie că a fost Ministerul Justiției fie că a fost Ministerul de Finanțe au achiesat și la rândul lor. …Deci, domnule Niculescu, vă puteți baza pe noi, fiindcă am convingerea că cel puțin din punct de vedere al obligațiilor pe care noi trebuie să le îndeplinim în zona bancară, dar și în zona nebancară, ne vom atinge în timp și întocmai îndeplinirea tuturor cerințelor de conformare. “, a spus Petrescu.

Președintele Autorității a evidențiat atât rolul ISF cât și pe cel al oamenilor din ASF în procesul de aderare. “ ISF, după cum știți, are o zonă de relevanță deosebită în ceea ce învește educația financiară în România și le mulțumesc pentru înțelegerea importanței acestui demers de aderare la OCDE și pentru faptul că s-au aliniat la tot ceea ce înseamnă conformarea cu standardele și cerințele OCDE. De asemenea, un cuvânt de mulțumire tuturor instituțiilor din spectrul activității pietelor financiare, bancare și non-bancare, care într-un mod convergent, susțin, contribuie și ajută la atingerea acestui punct de perfectă coerență cu politicile și principiile OCDE. Văd în sală mulți colegi de sector, alături de care am proiecte importante și mă bucur că și-au făcut timp să fie astăzi alături de noi. Domnul Niculescu este integratorul efortului la nivel guvernamental în ceea ce privește acest proces de aderare la principiile OCDE și omul pe umerii căruia stă această responsabilitate, cu un calendar foarte ambitios, să fim fully-fledged member, membru deplin, în 2026. Am avut și am onoarea să lucrez alături de dumnealui, chiar deunăzi ne-am întors de la Paris. Nu aș vrea să ratez acest moment fără să mulțumesc și colegilor din ASF, domnilor vicepreședinți, colegilor din Consiliul ASF, directorilor generali din ASF “, a transmis președintele Alexandru Petrescu.

“Educația financiară ne ajută să citim busola oferită prin aderarea la OCDE”

Dacă aderarea la OCDE ne va oferi instrumentele necesare pentru a găsi drumul spre dezvoltare, rolul României este acela de a se asigura că știe cum să folosească aceste instrumente, a subliniat prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Gabriel Avrămescu.
” Recomandările OECD și aderarea la OECD reprezintă o busolă. Ce ne-am face, însă, cu această busolă fără o educație financiară adecvată? Pentru că avem o busolă, avem o direcție, dar nu ar fi absolut nimic dacă nu am ști ce să facem cu această busolă. Tocmai de aceea, pentru ASF, educația financiară este un obiectiv strategic extrem de important și totodată, are ca scop atât protejarea intereselor consumatorului, cât și dezvoltarea surselor financiare. Să nu uităm că atunci când vorbim de educație financiară, vorbim de bunăstare, vorbim de creșterea nivelului de trai, vorbim de o îmbunătățire a calității vieții pentru toate clasele sociale și pentru toate categoriile de vârstă. ASF și ISF, prin programele pe care le au, au mers către toate categoriile despre care făceam referire. Vă pot da ca exemplu, programele ASF destinate copilor din centrele de plasament din subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. La fel de bine vă pot da exemplu Caravana PAD, care este organizată împreună cu PAID și partenerii noștri de la UNSAR, caravana care vine să informeze cetățenii României despre necesitatea de a avea o centură de siguranță în cazul producerii unui dezastru natural.”, a arătat oficialul ASF.

Avrămescu face o scurtă prezentare a proiectelor instituției pe care o conduce le desfășoară în scopul creșterii nivelului de educație financiară. ” Digitalizarea și educația financiară reprezintă, practic, piatra de temelie a acestui nou Consiliu. În momentul de față, așa cum spunea și domnul președinte, unul dintre cele mai importante proiecte ale noastre este deschiderea filialei Institutului de Studii Financiare în Republica Moldova. Știm cu toții ce înseamnă Republica Moldova pentru noi, știm cu toții cât de important este să sprijinim parcursul european al Republicii. Partenerii noștri de acolo, pentru că trebuie amintiți, Banca Națională a Moldovei condusă de doamna Anca Dragu, Comisia Națională a Piețelor Financiare, Academia de Studii Economice din Republica Moldova, reprezintă, practic, cele mai importante voci din zona piețelor financiare reglementate de instituția noastră.
La fel, aș mai aminti încă un program, unul care a fost adoptat, aprobat de noi în ședințele anterioare de Consiliu al ASF. Este, practic, o reluare a unui program mai vechi, acela de internship în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară.”, a punctat prim-vicepreședintele ASF.

Ce beneficii ne va aduce aderarea la OCDE

Președintele ISF, Valentin Ionescu, a sintetizat plusurile pe care intrarea în OCDE la va aduce României, după cum urmează:

Standardele de guvernanță corporativă OECD oferă un cadru de încredere pentru investitori, îmbunătățind transparența și responsabilitatea la nivel corporativ.

• O guvernanță corporativă solidă este atractivă pentru investitorii care caută siguranță și transparență în companiile unde își plasează capitalul.
• Studii OECD demonstrează că firmele cu o bună guvernanță au o profitabilitate mai ridicată și o adaptabilitate crescută la schimbări economice.

Avantaje cheie:
• Reducerea riscurilor de instabilitate: În conformitate cu OECD, piețele financiare cu un sistem de reglementare robust sunt mai puțin vulnerabile la crize economice.
• Beneficii pentru Protecția consumatorului: Prin standarde mai înalte, consumatorii de servicii financiare ar beneficia de o mai mare protecție și transparență, reducându-se riscul de practici abuzive.
• Acces extins la piața internațională: Instituțiile financiare românești ar putea accesa mai ușor piețele internaționale, fapt ce ar aduce mai multe oportunități economice.

Beneficii pe termen lung :

Aderarea României la OECD va contribui la modernizarea economiei, îmbunătățind în mod semnificativ calitatea guvernanței corporative și a serviciilor financiare.

În concluzie – Prin implementarea standardelor OECD, România poate deveni o destinație mai atractivă pentru investiții și poate dezvolta un sistem financiar mai sigur și mai accesibil pentru cetățeni și investitori. Pe termen lung, această aderare va ajuta la creșterea stabilității economice și la consolidarea poziției României pe piața globală.

” România a evoluat pe scara educației financiare, în bună măsură ca rezultat al acțiunilor întreprinse”. ISF a măsurat în detaliu nivelul de educație al românilor

Directorul Executiv ISF, Marian Siminică, a venit cu prezentarea unui studiu aprofundat privind nivelul de educație financiară din România, document detaliat de Studii Financiare AICI. De asemenea, Siminică a vorbit despre măsurile din ultimii cinci ani despre care crede că au determinat creșterea nivelului de educație și care, apreciază directorul ISF, își vor face simțite plenar efectele în viitor.

” România a recuperat din decalaj și cred că punctajul acesta în creștere al țării noastre, deși nu este o creștere semnificativă, este în bună măsură rezultatul acțiunilor întreprinse. Aș vrea să punctez doar câteva repere. În anul 2020 s-a introdus educația financiară ca disciplină obligatorie la clasa a-VIII-a. Încă nu culegem roadele unei asemenea de măsuri, dar totuși să ne gândim că acei elevi care au beneficiat pentru prima dată de un curs de educație financiară, cu caracter obligatoriu, acum sunt în pragul de a deveni studenți. Deci, abia de aici încolo o să simțim rezultatele. Și s-au făcut foarte multe pe linia asta, inclusiv cursuri de instruire a profesorilor care le predau. Apoi s-a declarat 11 aprilie ziua educației financiare în România. Iarăși un moment simbolic, dar important pentru a conștientiza importanța acestui fenomen pentru dezvoltarea societății. Anul acesta a fost elaborată strategia națională de educație financiară pentru perioada 2024-2030, cu indicatori, etape de parcurs și responsabilități ale părților implicate în toată această perioadă. Sunt doar câteva repere. Nu mai vorbesc că regăsim programe de educație financiară la nivelul ASF, BNR, ISF și la toate entitățile din piețe. UNSAR și BVB sunt aici alături de noi, au programe de educație financiară, majoritatea băncilor au programe de educație financiară, vedem la televiziuni aproape zilnic emisiuni dedicate acestui subiect. Cred că a devenit chiar un proiect de țară, creșterea nivelului de educație financiară. Partea bună este că sesizăm o ușoară creștere.”, a explicat Marian Siminică.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X