May 22, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Analize ASF Asigurari Popular

Cutremurul din Turcia și seria din Gorj i-au speriat pe români. Record de asigurări. Cum scapi de cheltuieli de mii de euro cu 10 euro pe lună

sursa: Digi24

Aproape 900.000 de români au cumpărat o poliță facultativă de asigurare a locuinței în primele 6 luni din 2023, cu circa 23% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Cu tot cu asigurările obligatorii emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, piața se apropie de pragul critic de 2 milioane de contracte, care nu a mai fost atins din perioada în care pe piață exista Astra Asigurări (societate care singură avea circa 2 milioane de polițe, dar care vinde produse fără acoperire).

Evenimentele catastrofale care au avut loc în prima parte a acestui an au influențat și piața asigurărilor din România, mai degrabă într-un sens pozitiv. Societățile de asigurare au încheiat 873.138 de contracte de asigurare facultativă a locuinței, în primele șase luni ale anului, acesta fiind un record al ultimilor cel puțin 10 ani. În total, la finalul S1 2023 erau valide peste 1,6 milioane de polițe, relevă raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind piața asigurărilor

. Întregul portofoliu de asigurări care acoperă evenimentele catastrofale ( cutremur, inundație și alunecări de teren) se apropie de 2 milioane, față de doar puțin peste 1,8 milioane în perioada similară a anului 2022. Creșterea a fost determinată, cel mai probabil, de emoția generată de cutremurele din România sau din zone apropiate României.

Citește și: Cutremure în Gorj: Peste 600 de daune în primele 30 de zile. Motivele pentru care oamenii au cerut despăgubiri

Record de plăți în 2022. Cum te protejezi cu 10 euro pe lună

Daune record în piața asigurărilor facultative de locuință. Pentru prima dată în istoria pieței, plățile făcute de asigurători în baza polițelor de asigurare facultativă a locuinței au depășit 100 de milioane de lei, cu aproape 30% mai mari decât în 2021. Viteza de creștere a indemnizațiilor brute plătite este de două ori mai mare decât cea a primelor brute subscrise, care au crescut în 2022 cu doar 14%.

AICI toate evoluțiile din piața asigurărilor, în primele 6 luni din 2023

Aproape 1,5 milioane de români au încheiat, anul trecut, o poliță de asigurare facultativă a locuinței, acesta fiind cel mai mare nivel anual înregistrat până acum, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Mai important, sumele plătite sub formă de despăgubiri au crescut și ele substanțial, până la 100,5 milioane de lei, de asemenea un record istoric.

În condițiile în care pagubele provocate de cutremur, inundații și alunecări de teren sunt acoperite de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), prin polița obligatorie, în limita a 20.000 de euro per eveniment, cele 100,5 milioane de lei plătite în baza asigurărilor facultative acoperă daune provocate de alte riscuri, cum ar fi incendiul, inundațiile de conductă ori furtunile puternice.

Citește și: România, de două ori mai expusă decât Turcia în caz de dezastru. Cum poți salva viitorul familiei tale cu 10 euro pe lună?

De asemenea, polița facultativă acoperă, de obicei, și valoarea bunurilor din locuință, fapt care nu se întâmplă în cazul asigurării obligatorii. Altfel spus, fără o asigurare facultativă care să o completeze, asigurarea obligatorie este utilă doar în caz de dezastre majore. Amintim că, potrivit legii din România, toți priprietarii trebuie să își asigure locuințele împotriva deazstrelor, prin achiziționarea unei polițe emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Această asigurarea costă 130 de lei pe an și acoperă exclusiv daunelor provocate de cutremur, inundație ca fenomen natural sau alunecări de teren.

Așa cum arătam mai sus, polița PAD este prea puțin acoperitoare, mai ales pentru locuințele din orașele mari, unde prețurile imobiliarelor depășesc cu mult limita asigurată prin PAD. Mai mult, PAD nu acoperă și valoarea bunurilor din locuință, care în unele cazuri ajunge la sume substanțiale.

Soluția pentru o protecție completă stă în al doilea palier de asigurare, polițele facultative. Acestea pot fi achiziționate de la orice societate autorizată să vândă asigurări generale în România. Condițiile de asigurare sunt diferite de la firmă la firmă, însă, referitor doar la riscurile de calamitate, toate produsele acoperă o sumă apropiată de întreaga valoare a locuinței, așa cum reiese din evaluările de specialitate. Altfel spus, suma de 20.000 de euro acoperită de PAD este suplimentată până la o valoare care să permită păgubitului să își refacă locuința, în caz că se mai poate face ceva, sau să își cumpere una similară sau aproape similară.

Costul unei astfel de asigurări este, în general, undeva între 0,1 și 0,2% din valoarea asigurată. Pentru o locuință din București, de exemplu, evaluată la un preț de 100.000 de euro, asigurarea facultativă costă între 100 și 150 de euro pe an, adică în jur de 10 euro pe lună. Menționăm că acest cost este pentru o poliță care acoperă și bunurile din locuință, într-o anumită limită, facilitate care nu există în cazul poliței obligatorii.

În afară de riscurile catastrofale acoperite și de PAID, la care se pot adăugă și furtuna sau grindina, polițele facultative acoperă și alte cauze relativ frecvente de daună cum ar fi incendiul sau iniundația de conductă și poate include și o clauză de răspundere față de terți, în cazul în care proprietarul provoacă daune vecinilor, de exemplu.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X