June 14, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
International Studii

Investitorii se gândesc la Planetă. Un trilion de dolari plasamente cu impact, în 2022

Investitorii se gândesc la „a face bine” pe lângă a face bani, este principala concluzie a un raport Citi lansat anul acesta.

Investitorii caută tot mai mult oportunități de investiții durabile, luând în considerare efectul lor asupra planetei, astfel că investițiile cu impact au cunoscut o creștere fulminantă, arată sursa citată.

Creșterea investițiilor cu impact pe mediu, social și guvernanță (ESG) a revoluționat piețele de capital, deoarece investitorii recunosc din ce în ce mai mult nevoia de a finanța tehnologiile necesare pentru a ajuta piețele să evolueze spre decarbonizare.

Creșterea fondurilor ESG în administrare a fost, de asemenea, determinată de o schimbare a modului în care oamenii se gândesc la efectul lor asupra planetei și la o schimbare în atitudini, care se concentrează din ce în ce mai mult pe „a face bine” pe lângă a face bani, arată raportul citat.

De asemenea, investiția de impact a câștigat popularitate, pe măsură ce fluxul de bani în investiții de tip ESG a crescut. Investițiile de impact sunt mai mult decât investiții ESG, deoarece trebuie să aibă impact în sine. Acest lucru sună simplu, dar există o dezbatere despre cum se măsoară impactul, precum și care sunt modalitățile în care o investiție poate avea impact.

Investițiile de impact sunt o piață în creștere rapidă, cu active în administrare (AUM) de 114 miliarde USD, la sfârșitul anului 2016, în urcare la o valoare estimată 715 miliarde USD, la sfârșitul anului 2019. Dacă acest ritm continuă, investițiile de impact sunt pe cale să atingă anual active în administrare estimate la 1 trilion de dolari în 2022.

Accentul recent pe investițiile de impact a schimbat conversația, de la concentrarea exclusiv pe risc și rentabilitate, spre concentrarea asupra riscului, rentabilității și rezultatului. Investitorii sunt din ce în ce mai interesați de efectele lor în lumea reală și doresc să înțeleagă rezultatele lor activitati de investitii.

Într-un sondaj recent Global Impact Investing Network (GIIN), aproape toți respondenții au menționat investițiile de impact ca fiind esențiale pentru misiunile lor. Din punct de vedere al performanței, bogații (HNW), ultra bogații (UHNW) și fondurile de familie caută companii care pot beneficia de avantaje competitive integrate în afaceri care încearcă să răspundă nevoilor societății, cum ar fi accesul la educație și asistență medicală la prețuri accesibile. De asemenea, investitorii caută tot mai mult impact din strategii care încorporează considerații ESG în portofoliile tradiționale, cu scopul de a identifica companiile care sunt lideri prin caracteristicile lor ESG.

Adina Ardeleanu
membru fondator FinancialIntelligence.ro

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X