November 24, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Opinii

Lumea muncii va fi diferită și dificilă

Perspectivele de ocupare a forței de muncă la nivel mondial sunt acum extrem de incerte.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a provocat o creștere globală mai scăzută precum și o inflație galopantă, cu impact negativ asupra investițiilor în afaceri și asupra consumului privat. Temerea este că, pe măsură ce piața muncii va da semne de revenire, va crește și riscul major de accentuare a inegalități. Altfel spus, piața muncii se va polariza și mai mult: la polul pozitiv vor fi cei ce trăiesc în țările cu venituri mari și locuri de muncă de înaltă calificare, iar la polul opus oamenii care trăiesc și muncesc în țări sărace, preponderent cu job-uri slab calificate. Specialiștii ONU arătau că pierderea locurilor de muncă din cauza pandemiei și a șocurilor economice ulterioare a distrus “cinci ani de progres”, iar situația nu se va remedia prea curând. Procesul de recuperare va fi unul lent, iar creșterea șomajului va duce la și mai multă sărăcie extremă. Femeile, tinerii și angajații din sectorul informal sunt cel mai grav afectați, accentuând inechitatea globală.

        Iar OECD arată că riscul de recesiune și înfrânarea creșterii economice vor produce în mod firesc și o încetinire a creșterii ocupării forței de muncă, în timp ce creșterile majore ale prețurilor la energie și la materiile prime generează o puternică criză a costului vieții.

Rata șomajului în statele OCDE s-a stabilizat la 4,9% în iulie 2022, cu 0,4 puncte sub nivelul anterior al pandemiei înregistrat în februarie 2020 și la cel mai scăzut nivel de la începutul seriei în 2001. Firmele din OCDE se confruntă cu o penurie de forță de muncă fără precedent. În Uniunea Europeană, aproape trei din zece firme de producție și servicii raportau constrângeri de producție în al doilea trimestru al anului 2022 din cauza lipsei forței de muncă.

        Dar chiar și așa, situația este ceva mai încurajatoare la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene. Într-un recent raport, Comisia Europeană subliniază că cea mai puternică piață a forței de muncă din ultimele decenii va rămâne rezilientă în fața șocurilor economice. În pofida mediului dificil, piața forței de muncă a Europei a înregistrat cel mai ridicat nivel de ocupare a forței de muncă și de participare, în timp ce șomajul a rămas la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Rata șomajului a rămas la un nivel minim record de 6,0 % în septembrie. Se preconizează că piețele forței de muncă vor reacționa cu întârziere la încetinirea activității economice, dar vor rămâne rezistente la șocul economic. 

        “Lumea muncii va fi diferită” anunța recent Directorul general al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), Guy Ryder, analizând șocurile primite de economie, impactul pandemiei dar și riscurile unor redresări inegale. Eu vin și completez că, diferită sau nu, lumea muncii va fi cu siguranță dificilă.

Daniel Apostol
Director, Direcția Comunicare și Educație Financiară Autoritatea de Supraveghere Financiară

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X