Ministerul Finanțelor a anunțat zilele trecute că a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur. Așa cum era de așteptat, randamentul oferit a crescut față de precedenta emisiune făcând această formă de investire a economiilor ceva mai tentantă. Totuși, numărul românilor care aleg să își plaseze banii în tilturi ale Statului Român este încă minuscul comparativ cu cei care depun bani în bănci. Este această opțiune a majorității justitificată economic?
Depozitul bancar a fost și rămâne “regele economisirii” din România, deși, paradoxal, aduce cele mai mici randamentel dintre toate formele de plasament a economiilor, randament care, de ani de zile, este real negativ, adică sub inflație. Altfel spus, banii ținuți în bancă, cu tot cu dobânda pe care o poartă, dar scăzând comisioanele, își pierd din valoare, mai ales atunci când sunt plasați pe termene lungi. Totuși, orientarea românilor către această formă de economisire nu este întâmplătoare. În primul rând atrage simplitatea pentru că să deschizi un depozit bancar este mai ușor decât să cumperi titluri de stat sau să deschizi un cont la un fond de investiții, ca să enumerăm doar formele conservatoare de investiții.
În al doilea rând, cei care au apucat din plin perioada de dinainte de 1989 au cunoscut depozitul (la CEC) drept unică formă de economisire, dacă nu luăm în considerare și “banii la saltea”. Nu în ultimul rând, aproape toți încasăm astăzi salarii sau pensii pe card, deci prin bancă, ceea ce favorizează orientarea către produe bancare de economisire. Aceste proprietăți ale depozitului au depășit, până la urmă, chiar și neîncrederea provocată de șirul de falimente bancare de la finalul anilor ’90 și începutul anilor 2000.
Totuși, cu frecvența și procedurile simplificate de astăzi, investiția în titluri de stat ar trebui să fie preferată în favoarea depozitelor. Nu mai vorbim despre randament, care este net superior. Și să nu uităm că, cel puțin teoretic, un Stat nu poate da faliment. Statul lansează noi emisiuni de câteva ori pe an, deci oferta de titluri este una mai bună decât a fost vreodată. Cumpărarea titlurilor Tezaur a devenit foarte simplă. Oricine poate achziționa titluri de stat de la poștă. Apoi, scadenețele oferite de titlurile de stat sunt multiple ș merg pe termen la care depozitele nu ajung, decât în condiții chiar mai dezavantajoase decât în mod normal. Nu în ultimul rând, tilturile de stat nu presupun plata de comisioane mari, așa cum se întâmplă în cazul multora dintre bănci. Cât despre câștigul efectiv, iată un calcul concret.
Cât aduc titlurile de stat și cât depozitele la un plasament de 10.000 de lei?
Dobânda pentru titlurile de stat pe 3 ani este de 7%, ceea ce înseamnă că, la 10.000 de lei vei încasa, anual, 700 de lei în plus, sau 2.100 de lei pentru toți cei 3 ani. Am făcut turul virtual al băncilor și am constatat că cea ai bună dobândă, oferită de o bancă micuță nu de unul dintre grupurile mari (preferate în general de deponenți, dar care, din acest motiv nu oferă niciodată cele mai bune dobânzi) este de 6,95% pe an, în cazul unui depozit pe termen lung, adică pe 3 ani. Desigur, există și varianta să depui pe termene mai scurte, însă după trei ani vei plăti comisioane mai mari și, în același timp, s-ar putea să cumulezi și dobânzi mai mici, având în vedere că prognozele privind evoluția dobânzilor arată scăderi. Așadar, dacă alegi produsul pe trei ani, vei avea o dobândă de 6,95% pe an, sau puțin sub 11.900 de lei în plus pe toată perioada. Mai scade și comisioanele de administrare și vei rămâne cu circa 11.700 de lei.
Leave feedback about this