July 24, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Economie Opinii

“Permacrisis” a fost declarat cuvântul anului de Collins Dictionary

“Permacrisis”, un cuvânt care descrie sentimentul de a trăi într-o perioadă de război, inflaţie şi instabilitate politică, a fost ales drept cuvântul anului de către Collins Dictionary, potrivit BBC.

“Cuvântul rezumă cât de groaznic a fost anul 2022 pentru mulţi oameni”, a spus Alex Beecroft, şeful Collins Learning. Acesta a coordonat realizarea compilaţiei anuale de 10 cuvinte sau expresii pentru Collins, care “reflectă limbajul nostru în continuă evoluţie şi preocupările celor care îl folosesc”.

“Permacrisis” este unul dintre cele şase cuvinte de pe listă care sunt noi pentru CollinsDictionary.com şi a fost notat pentru prima dată ca un cuvânt în contexte academice în anii 1970.

Expresia “Quiet quitting” apare pe această listă şi înseamnă practica de a nu lucra mai mult decât unul care este obligat contractual să o facă, mai ales pentru a dedica mai mult timp activităţilor personale, pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și viața privată; practica de a lucra puţin sau deloc, în timp ce omul este prezent la locul de muncă.

Domnul Beecroft a adăugat: „Limba poate fi o oglindă a ceea ce se întâmplă în societate și în întreaga lume, iar anul acesta a adus provocări după provocări”. El a spus că este de înțeles faptul că oamenii simt „ne aflăm într-o stare continuă de incertitudine și îngrijorare”, după ce au trecut prin “tulburări cauzate de Brexit, pandemie, vreme severă, războiul din Ucraina, instabilitate politică, problemele cu energia și criza costului vieții”.

Lexicografii lui Collins au spus că mai multe cuvinte de pe listă se referă la aceste crize. Lista a fost întocmită prin monitorizarea bazei de date Collins Corpus de opt miliarde de cuvinte, plus o serie de surse media, inclusiv social media.

Lista celor mai bune 10 cuvinte şi expresii din 2022, în ordine alfabetică cu definiţiile lor:

“Carolean”

 Din sau înrudit cu Carol al III-lea al Marii Britanii şi Irlandei de Nord sau cu domnia sa.

“Kiev

Capitala Ucrainei, pe râul Nipro.

“Lawfare”

utilizarea strategică a procedurilor judiciare pentru a intimida sau împiedica un adversar.

“Partygate”

Un scandal politic legat de adunările sociale desfăşurate în birourile guvernului britanic în 2020 şi 2021, sfidând restricţiile de sănătate publică care predominau la acea vreme.

Permacrisis:

O perioadă prelungită de instabilitate şi nesiguranţă, în special una rezultată dintr-o serie de evenimente catastrofale.

Quiet quitting

practica de a nu lucra mai mult decât unul care este obligat contractual să o facă, mai ales pentru a te dedica activităţilor personale; practica de a lucra puţin sau deloc în timp ce eşti prezent la locul de muncă.

“Splooting”: 

Acţiunea de a sta întins pe burtă cu picioarele întinse.

“Sportswashing”:

sponsorizarea sau promovarea unor evenimente sportive pentru a spori o reputaţie pătată sau a distrage atenţia de la o activitate controversată.

“Vibe shift”

o schimbare semnificativă a unei atmosfere sau a unei tendinţe culturale predominante.

“Warm bank”

O clădire încălzită în care pot merge oamenii care nu îşi permit să-şi încălzească casele.

Conform BBC, cuvântul anului trecut pentru dicţionarul Oxford a fost “vax”, în timp ce cuvintele legate de vaccinuri au crescut în frecvenţă în 2021 din cauza Covid, cu “double-vaxxed”, “unvaxxed” şi “anti-vaxxer”, toate înregistrând o creştere a utilizării.

Cuvintele anterioare ale anului în Collins includ “lockdown”, “climate strike”, “single-use”, “fake news”, “Brexit”, “binge-watch”, “photobomb” şi “geek”.

Cuvintele anterioare ale anului din Dicţionarul Oxford includ “climate emergency”, “toxic”, “youthquake”, “post-truth”, “emoji-tears-of-joy”, “vape” şi “selfie”.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X