November 22, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Analize ASF Investitii Popular

Povestea celui mai mare faliment cripto spusă de analiștii ASF. Prăbușirea FTX, tratată amplu în ultimul raport privind stabilitatea financiară

Piețele de criptoactive nu sunt reglementate de autoritățile de reglementare, fapt ce poate duce la generarea de bule speculative și la creșterea riscului sistemic, avertizează Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în ultimul Raport privind Stabilitatea Piețelor Financiare Nebancare.

Un eveniment important pe piețele de criptoactive a avut loc pe 11 noiembrie 2022, când FTX, o platforma de tranzacționare de criptoactive, situată pe locul trei la nivel mondial după capitalizare, a intrat în faliment. Un procent din păgubiții FTX, vor primi o parte din bani înapoi, dar nici un investitor nu va fi despăgubit integral. Investitorii FTX din SUA, ai căror bani sunt blocați în platforma FTX, vor trebui să se alăture unei liste a creditorilor, deoarece nu există un fond de garantare pentru clienții industriei criptoactivelor, de aici și dezavantajul lipsei unei reglementări riguroase a industriei.

Valoarea de piață a tuturor criptoactivelor a scăzut de la aproximativ 3 trilioane de dolari în 2021 la 830 de miliarde la sfârșitul anului 2022. Prăbușirea rapidă a valorii pieței de criptoactive arată cât de fragilă este această piață care nu are fundamente economice. FTX era o platformă de tranzacționare a criptoactivelor, unde investitorii puteau cumpăra și vinde sute de active digitale. Astfel de platforme au crescut în popularitate în ultimii ani, pe măsură ce tot mai multe persoane erau interesate de investirea în criptoactive fără a fi preocupate de riscurile inerente acestora.

Despre evoluția sistemelor de pensii și asigurări din România și Europa

FTX și-a început activitatea în 2019 și a ajuns rapid la un nivel de cunoaștere internațională printr-o serie de achiziții de profil înalt, strategii de marketing agresive și comisioane de tranzacționare 153 reduse. Chiar și cei care nu erau familiarizați cu această tehnologie au fost atrași de FTX, cu promisiunea că se pot obține randamente mult mai bune comparativ cu investițiile în activele tradiționale. În această platformă, au investit companii mari de administrare de portofolii, fonduri de pensii care au plasat peste miliarde de dolari, fapt ce a crescut încrederea investitorilor și implicat la atragerea de sume și mai mari investite.

Despre Sam Bankman Fried și circuitul prăbușirii

Sam Bankman-Fried, fondatorul FTX, în vârstă de 30 de ani, a devenit imaginea companiei și în general imaginea piețelor de cripto-active. Marketingul și sponsorizările importante a unor sporturi din America, au făcut din FTX o platformă renumită.

În termenii și condițiile pe care FTX se presupunea că le respectă, era stipulată condiția că FTX nu va împrumuta activele clienților pentru divizia sa de tranzacționare. Cu toate acestea, investigațiile derulate până în prezent (ianuarie 2023) arată că 8 din cele 14 miliarde de dolari, au fost împrumutate către Alameda Research, o companie de tranzacționare a criptoactivelor deținută tot de fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried. Banii investitorilor erau folosiți de către Alameda pentru a face investiții riscante.

Coindesk, un site de știri important pentru mediul criptoactivelor, a raportat despre bilanțul Alameda că este plin de nereguli. Acesta arată faptul că Alameda, avea împrumuturi în valoare de 8 miliarde de dolari și că activele sale constau în mare parte din token-uri create brusc de FTX.

Combinând cele două bilanțuri ale companiilor lui Sam Bankman-Fried, arată că, înainte ca lucrurile să se deterioreze, societățile lui Bankman-Fried au primit depozite de aproximativ 14 miliarde de dolari, au împrumutat 8 miliarde de dolari și au strâns aproape 2 miliarde de dolari din capitalul propriu de la investitori. Societățile sale au returnat 5 miliarde de dolari celor care și-au retras investițiile la momentul oportun și se estimează faptul că au dețineri de aproximativ 5,7 miliarde de dolari în investiții de capital și de risc, plus 1 miliard
de dolari în numerar. Acest lucru înseamnă o pierdere estimată între 4 și 12 miliarde de dolari, în funcție de cât de mult din datoria Alameda este către FTX.

Problema a luat amploare deoarece Alameda deținea 8 miliarde de dolari în fonduri ale clienților aparținând FTX. Bankman-Fried a susținut că Alameda deținea aceste fonduri ale clienților FTX pentru că primise numerar de la aceștia înainte ca bursa să aibă propriul cont bancar. Mai mulți clienți ai FTX au declarat că au transferat bani către Alameda, bani care ulterior urmau să fie folosiți pe bursă. Activele Alameda includeau investiții mari în capital de risc și token-uri criptografice care nu puteau fi transformate rapid în numerar.

CEO-ul FTX, le-a mărturisit foștilor angajați că împrumuturile excesive acordate firmei Alameda, propria sa companie de tranzacționare, a dus la dispariția FTX, acesta insistând și că nu avea cunoștință de cauză asupra pozițiilor cu efect de levier luate de către investitori. Această practică a dus la o criză de lichiditate ce s-a amplificat și care nu a mai putut fi acoperită, deoarece împrumutul de 2 miliarde de dolari, s-a transformat în 8 miliarde de dolari, iar activele ce susțineau împrumutul s-au prăbușit.

Această prăbușire a activelor s-a declanșat în momentul în care investitorii au aflat că platforma de tranzacționare are clar probleme și au început să își retragă banii masiv. Astfel, investitorii FTX au vrut să retragă 5 miliarde de dolari, iar platforma avea active vandabile de doar 900 de milioane de dolari.

Acest lucru a făcut posibilă prăbușirea platformei FTX. Sam Bankman-Fried a fost arestat în decembrie 2022 pentru fraudă împreuna cu alte persoane cu funcții de conducere din Alameda. După falimentul FTX, Changpeng Zhao șeful platformei de tranzacționare rivale, Binance a anunțat că Binance își va lichida participațiile de FTT, fapt ce a precipitat situația platformei FTX. Binance s-a oferit apoi să vină în ajutor, dar a renunțat rapid după ce a analizat situațiile financiare ale FTX.
Ritmul evenimentelor s-a accelerat după această veste, iar CEO-ul Bankman-Fried a făcut apel la investitorii care cumpăraseră FTX să salveze platforma. Sequoia, un fond de investiții, a redus la zero valoare investițiilor în platformă.

Spre deosebire de bursele tradiționale, care nu fac decât să pună în legătură cumpărătorii cu vânzătorii, bursele de criptoactive dețin de obicei activele clienților pentru perioade lungi de timp, pentru a facilita tranzacțiile. Cu toate acestea, practica folosită îi lasă pe utilizatori vulnerabili în cazul în care
bursa însăși are probleme.

AICI găsiți întreaga poveste FTX, în analiza specialiștilor ASF


Bursele de criptoactive, precum FTX, ar trebui să fie reglementate mai strict înainte de a deveni un risc pentru sistemul financiar, a avertizat un înalt oficial al Băncii Angliei. Într-un discurs susținut de către viceguvernatorul adjunct al Băncii Angliei, Sir Jon Cunliffe, acesta a declarat că bursele de active digitale au creat riscuri pentru piața engleză prin realizarea de tranzacții care înglobează tranzacționarea, creditarea, compensarea și custodia activelor clienților. Trebuie subliniat faptul că pentru tranzacțiile realizate pe piețele financiare reglementate se menține o separare atentă între aceste
roluri diferite pentru a se proteja împotriva riscurilor.

Dependența mare a FTX și a societății de tranzacționare, Alameda de propriul token FTT al platformei a fost un factor-cheie în prăbușirea lor. Orice companie care își acceptă propriul activ criptografic neacoperit ca garanție pentru împrumuturi și plăți în marjă, așa cum există indicii că a fost în cazul FTX, creează un risc mare.

Piețele criptografice nu au încă legături strânse cu piețele financiare tradiționale care să amenințe stabilitatea financiară la nivel global, dar autoritățile de reglementare trebuie să protejeze consumatorii.

Reglementările sunt necesare cât mai repede cu putință înainte ca piața cripto să fie și mai mare și interconectată pentru a dezvolta cadrele de reglementare necesare pentru a preveni un șoc cripto care ar putea avea un impact destabilizator mult mai mare. Eșecul FTX a provocat apeluri din partea celor implicați în industria cripto să se îndepărteze de bursele centralizate și să se orienteze către protocoale financiare descentralizate, în care tranzacțiile și împrumuturile sunt gestionate automat de programe informatice.

Recentele evoluții de pe piețele criptografice generează îndoieli cu privire la faptul că aceste protocoale sunt cu adevărat descentralizate în practică.

Eșecul brusc al FTX, considerat până de curând unul dintre cele mai responsabile locuri de tranzacționare de criptoactive, a pus presiune asupra altor burse digitale. Exista multe linii neclare dintre diferitele roluri jucate de locurile de tranzacționare criptografice care vor fi aduse în centrul atenției autorităților de reglementare, împreună cu necesitatea transparenței în ceea ce privește structurile corporative, guvernanța și auditul.

AICI despre toate tendințele, riscurile și noutățile din piețele fincniare nebancare

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X