July 4, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Asigurari Educatie Legislatie Popular

Proiect de lege pentru siguranță rutieră, în țara accidentului la minut. Când se va desfășura Săptămâna Siguranței Rutiere și ce schimbări ale regulilor de circulație sunt pregătite

Săptămâna Siguranței Rutiere, unul dintre proiectele importante ale Coaliției pentru Siguranță Rutieră (inițiativă unică în România din care face parte și Institutul de Studii Financiare), a ajuns pe masa senatorilor sub forma unui proiect de lege care are toate șansele să fie adoptat curând. Este o acțiune determinată de statisticile alarmante privind numărul și severitatea accidentelor rutiere, care plasează România în fruntea unui trist top european. Un accident are loc la fiecare 80 de secunde, o treime din paturile de spital din România sunt ocupate de victimele din accidente rutiere, în timp ce cheltuielile cu aceste evenimente se duc spre 5 miliarde de euro.

România ocupă un trist loc I în topul țărilor europene cu cele mai multe accidente rutiere. Cifrele îți dau fiori pur și simplu: un accident la 80 de secunde, o treime din paturile de spital ocupate de victimele acestor accidente și 1.600 de oameni, cei mai mulți dintre ei pietoni, își pierd viața anual, scrie Economica.net.

Inițiativa instituirii unei săptămâni a siguranței rutiere aparține Coaliției pentru Siguranță Rutieră, un demers inițiat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), care adună sub aceeași umbrelă peste 60 de companii, autorități și instituții.

AICI găsiți detalii despre Coaliție și membrii săi

„O temă precum siguranța rutieră este mai importantă decât alegerile. Este o temă pe care o consider crucială. Am avut 400.000 de accidente dintre care 28.000 mortale și 36.000 cu vătămări. Eu compar această realitate cu diagnosticul de cancer, în cazul căruia în fiecare 10 minute mor 10 oameni. Este nevoie de o săptămână a siguranței rutiere pentru a avea un punct fix, de la care să fixăm în conștiința publică importanța unor acțiuni concrete”, a declarat Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare din Senat.

Parlamentarul a amintit că, deși numărul accidentelor mortale a scăzut cu 25% în ultimii 10 ani, România stă încă foarte prost din acest punct de vedere în condițiile în care o țară precum Grecia, de exemplu, a reușit o diminuare cu 50% a acestor cazuri.

„Cunosc prevederile Strategiei naționale pentru siguranță rutieră 2022-2030 și mă bucur că de această dată nu ne-am furat singuri căciula. Este un document care arată foarte bine care este situația în acest moment, iar acest document identifică principalele cauze care determină numărul ridicat de accidente: ruglementările laxe, nivelul scăzut de calitate a infrastructurii rutiere, parcul auto îmbătrânit (sunt 9,2 milioane de autovehicule cu o vechime medie de 16 ani, iar unul din 15 vehicule  reprezintă un pericol iminent), creșterea densității traficului în anumite zone, nevoia unei îmbunătățiri a asistenței medicale. Adaug și deficitul de educație rutieră. Indisciplina pietonală a fost principala cauză a accidentelor rutiere cu victime. Am aflat că au avut loc 2.638 de accidente în ultimii cinci ani din cauza imprudenței copiilor la traversarea străzii, 2.511 soldate cu răniri grave și 127 cu morți. De aceea consider că educația rutieră trebuie inclusă în tematica școlară, la toate nivelurile”, a mai arătat Pauliuc.

De altfel, faptul că cea mai mare parte a victimelor din accidente rutiere sunt pietoni reprezintă unul dintre principalele motive pentru care Coaliția pentru Siguranță Rutieră a propus insitituirea unei săptămâni a siguranței rutiere, în care să se desfășoare, printre altele,  campanii de informare care să aibă ca principală țintă copiii și studenții. Conform proiectului de lege conceput deja, Săptămâna Siguranței Rutiere ar urma să fie între 15 și 21 mai a fiecărui an.

AICI puteți citi ce tip de evenimente se vor desfășura și ce instituții vor avea responsabilități în Săptămâna Siguranței Rutiere

„E un proiect de țară cu unic scop scăderea numărului de accidente rutiere în țara accidentului la minut. La fiecare 80 de secunde are un loc un eveniment pe șoselele din România. Pierdem în fiecare an la fel de mulți români ca la cutremurul din 1977. Avem o responsabilitate să schimbăm lucrurile. Individual dar și reuniți. Sper ca transformarea proiectului Coaliției în proiect de lege să ne ajute în acest demers . Numai împreună putem schimba aceste realități”, a declarat și Alexandru Ciuncan, președintele comitetului de conducere al Coaliției pentru siguranță rutieră și director al UNSAR.

AICI puteți consulta cifrele care ne dau pur și simplu fiori precum și schimbările importante ale regulilor de circulație pregătite pentru a reduce numărul accidentelor

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X