O analiză OECD a dezvoltării economiei și a pieței de capital autohtone scoate în evidență faptul că sectorul corporativ din România se bazează prea mult pe finanțarea bancară, iar cele mai multe firme au acces limitat la credite.
Deficitul de finanțare poate fi acoperit cu ajutorul pieței de capital. Finanțarea din piață contribuie la “filtrarea” firmelor viabile, crește reziliența financiară și accelerează redresarea economică.
Creșterea economică de care s-a bucurat România în anii de dinainte de pandemie a provocat o scădere a șomajului și a redus decalajul în termeni de venit pe cap de locuitor față de economiile dezvoltate ale UE. Dar criza indusă de pandemie este accentuată acum de perturbările majore provocate de războiul din Ucraina asupra pieței energiei și a pieței produselor alimentare. Inflația accelerată a devenit o amenințare majoră asupra resurselor financiare ale populației și ale firmelor. Criza pe care o traversăm acum provoacă dificultăți financiare pentru multe companii din cauza scăderii drastice a veniturilor și a puterii lor de cumpărare. Criza a scos la iveală și o serie de dificultăți structurale pe termen lung în piața de capital din România. Spre deosebire de multe alte economii europene, firmele românești un acces foarte limitat la finanțarea din piață pe termen lung, iar IMM-urile din România au niveluri scăzute de capitalizare. Piața de capital autohtonă rămâne subdimensionată, cota țării în capitalizarea bursieră totală a Uniunii Europene fiind cu mult sub ponderea sa în PIB. 99% din finanțarea datoriilor companiilor din România este formată din împrumuturi bancare, dar cu toate acestea totalul creditelor bancare raportat la PIB reprezintă doar o treime din media UE. Iar finanțarea din piață atinge doar o optime din nivelul mediu al UE.
Redresarea economiei poate fi accelerată prin alocarea eficientă a capitalului în economie; toate sectoarele economice – industria, agricultura, serviciile – pot avea beneficii reale dacă piața de capital va reuși să distribuie finanțări pentru utilizări productive profitabile. Dezvoltată cu eficiență, piața de capital poate oferi firmelor finanțarea de care au nevoie pentru a investi și a se dezvolta și poate consolida rezistența sectorului corporativ la șocurile economice viitoare.
Totodată, o piață bursieră dezvoltată devine atrăgătoare și pentru populație, căreia îi oferă o alternativă pentru direcționarea economiilor și pentru participarea la crearea avuției corporative.
Iar perioada următoare poate fi determinantă pentru modul în care va reuși economia românească să se recupereze din criză și să se dezvolte: piața de capital poate deveni un motor semnificativ al acestei dezvoltări dacă va beneficia de listarea companiilor cu putere financiară considerabilă precum și de mărirea numărului de acțiuni care se tranzacționează liber la bursă. Redresarea economiei depinde astfel și de finanțarea prin piața de capital.
Leave feedback about this