September 10, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Legislatie Opinii Popular Trending

Schimbări majore la “creditul doar cu buletinul” luat de la IFN-uri de sute de mii de români. Dobânda scade substanțial

sursa: www.pixabay.com

Sute de mii de români se împrumută anual de la Instituții Financiare Nonbancare (IFN), societăți care au un model de business bazat pe credite mici (uneori doar câteva sute de lei) și dobânzi foarte mari, având în vedere că se adresează inclusiv clienților care sunt refuzați de bănci fie pentru că nu au venituri suficiente fie că au un istoric prost de credite. În unele situații, costurile totale ale unui astfel de împrumut ajung să fie și de peste 1000%. Situația se va schimba, însă, după ce Parlamentul a adoptat o lege care pune capac dobânzilor practicate de IFN.

Legea adoptată pe 26 martie de Parlament prevede că sunt interzise dobânzile de 2% și 3% pe zi la împrumuturi.

Alin Iacob, președintele Asociației Utiizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), unul dintre cei care s-au implicat în conceperea și promovarea legii mai sus amintite, explică ce schimbări importante aduce noul act normativ. „Acum, dacă vei împrumuta 1.000 lei, vei putea plăti maxim 1%, deci maxim 10 lei pe zi. Nici asta nu-i deloc puțin, dar totuși, față de ceea ce se percepea înainte, este un progres evident”, a declarat Iacob, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Redăm, mai jos, cele mai importante declarații ale șefului AURSF. Întregul interviu poate fi citit AICI

  • Dobânzile la aceste IFN-uri (instituții financiare nebancare) o luaseră cu totul razna. Practic, această lege votată acum de Parlament introduce două elemente extrem de clare și de bune pentru consumatori.
  • Sunt trei praguri în lege. E vorba de 1%/zi pentru sume de până în 5.000 lei și de 0,8% , respectiv 0,6%, pentru următoarele două praguri, ultimul aplicându-se la valori de maxim 25.000 lei.
  • Acum, dacă vei împrumuta 1.000 lei, vei putea plăti maxim 1%, deci maxim 10 lei pe zi.
  • Avem după aceea un alt tip de împrumut care este pe mai multe săptămâni, de la anumite tipuri de finanțatori, al cărui cost depășea în trecut 30-40% pe an.
  • În aceste cazuri, avem în lege un plafon care spune că acest cost poate fi de maximum 27 de puncte procentuale peste dobânda Lombard a Băncii Naționale (rata Lombard se referă la rata dobânzii stabilită de o bancă centrală prin intermediul careia oferă lichiditate pe termen scurt băncilor comerciale)
  • O greșeală pe care mulți consumatori o fac este să considere că accesarea unui credit în magazin, la punctul de vânzare, este o variantă bună. De cele mai multe ori ea nu este bună și se dovedește foarte scumpă.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X