Europenii plătesc sume diferite pentru masa de Crăciun, în funcție de tradițiile culinare din țara unde trăiesc. Spaniolii dau cel mai mult pe alimentele specifice și așa s-a întâmplat mai mereu. În România, avem anul acesta o surpriză.
Românii vor plăti mai puțin decât anul trecut pe masa de Crăciun, în ciuda inflației substanțiale, relevă un sondaj al eToro. Totuși, nu suntem campionii reducerilor, pentru că aceste locuri sunt ocupate de Cehia și Polonia în Europa, respectiv Australia, la nivel mondial.
eToro a analizat prețurile din supermarketurile locale pentru preparatele tradiționale de Crăciun și a constatat că o masă tipică spaniolă de Crăciun, compusă din curcan și garnituri, va costa 81,95 € pentru o familie de patru persoane, în creștere cu 9% față de anul trecut. În același timp, masa tradițională românească de Crăciun, compusă din sarmale și garnituri, ar costa o familie de patru persoane 89,79 lei (17,65 €). În comparație cu anul trecut, prețurile ingredientelor pentru sarmale au înregistrat o scădere de 2% în lei (și de 4% în euro), în ciuda unei rate anuale masive a inflației din România, care a atins 9,8% în noiembrie.
În schimb, inflația anuală în zona euro este stabilă, la 2,1%. Explicația este că rețeta de sarmale conține unele ingrediente ale căror prețuri s-au diminuat, cum ar fi orezul și ceapa galbenă, care au înregistrat o scădere de aproximativ 30% în supermarketuri. Prețul cărnii tocate a scăzut, de asemenea, cu 12% față de anul trecut, dar alte ingrediente, cum ar fi ardeii iuți verzi și varza murată, au înregistrat o creștere a prețului.
Constatările din acest an relevă o reorganizare majoră a clasamentului. După scăderi drastice în 2024, se preconizează că gospodăriile franceze vor înregistra o revenire semnificativă a prețurilor, costul unei cine tradiționale cu curcan umplut crescând la 73,68 euro, cu 26% mai mult față de anul trecut. Gospodăriile germane înregistrează însă cea mai mare creștere, prețul gâștii și al garniturilor majorându-se cu 28% față de anul trecut, până la 70,75 euro, ceea ce plasează Germania în topul celor mai scumpe trei țări pentru cina de Crăciun.
În schimb, Polonia înregistrează una dintre cele mai mari reduceri, costul unui pierogi tradițional de Crăciun cu varză murată și ciuperci scăzând cu 8%, până la 35,18 euro.
În Australia, tradiționalul grătar de Crăciun este, de asemenea, mai ieftin, în scădere cu 6% față de 2024, ajungând la 43,14 euro. Pe de altă parte, familiile din Marea Britanie se confruntă cu noi creșteri de prețuri chiar și după majorarea semnificativă din 2024, costul unui curcan și al garniturilor crescând cu 5% și ajungând la 44,12 euro, ceea ce înseamnă că prețurile sunt considerabil mai mari decât cele de acum doi ani, când erau de 24,80 euro.
Inflația alimentară rămâne un factor cheie în schimbarea costurilor mesei de Crăciun, lanțurile de aprovizionare globale încă adaptându-se la pierderile agricole cauzate de condițiile meteorologice, prețurile mai mari ale furajelor și volatilitatea continuă a costurilor energiei și transportului. În timp ce unele piețe au înregistrat o diminuare a presiunilor în acest an, altele se confruntă cu noi creșteri, deoarece provocările legate de producție și perturbările regionale continuă să se reflecte în rafturile supermarketurilor.
| Poziție | Țară | Masă tradițională de Crăciun | Cost (€) | Schimbare YoY (%) |
| 1 | Spania | Curcan și garnituri | 81.95 | +8.90% |
| 2 | Franța | Curcan umplut | 73.68 | +25.61% |
| 3 | Germania | Gâscă și garnituri | 70.75 | +27.56% |
| 4 | Italia | Tortellini în supă | 53.14 | +2.39% |
| 5 | Danemarca | Friptură de porc | 47.90 | +25.90% |
| 6 | Țările de Jos | Ruladă de porc | 46.88 | +2.00% |
| 7 | Marea Britanie | Curcan și garnituri | 44.12 | +4.66% |
| 8 | Australia | Grătar | 43.14 | -5.92% |
| 9 | Polonia | Pierogi cu varză murată și ciuperci | 35.18 | -8.10% |
| 10 | Cehia | Crap, supă, șnițel, salată de cartofi | 33.97 | -5.49% |
| 11 | Statele Unite | Curcan și garnituri | 30.78 | -6.5% |
| 12 | România | Sarmale cu mămăligă | 17.65 | -4.13% |

Leave feedback about this