July 25, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate International Popular

Tu ce ai face? Peste jumătate dintre angajații din lume vor să învețe să dea mâna cu Inteligența Artificială (AI). Recalificarea, un sport la modă

Aproape 60% din anagajații din întreaga lume văd în dezvoltarea AI un punct de referință și au de gând să se recalifice pentru a face față noului context, relevă un raport realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network și The Stepstone Group în baza unui sondaj pe 150.000 de angajați.

Trei sferturi dintre români cred că GenAI va crea un anumit nivel de schimbare, iar 55% sunt dispuși să se recalifice, transmite un comunicat de presă al Boston Consulting Group (BCG), companie specialziată în resurse umane.

Trei sferturi dintre angajați din întreaga lume cred că GenAI va aduce un anumit nivel de schimbare la locul de muncă. În ciuda vremurilor incerte, aceștia rămân încrezători în poziția lor pe piața muncii: 57% dintre ei sunt pregătiți să se recalifice în noi poziții pentru a avansa în carieră.

În România, datele arată tendințe asemănatoare: 73% dintre respondenții români consideră că GenAI va avea un anumit impact asupra locului de muncă. 55% dintre cei chestionați doresc să se recalifice pentru a se adapta noului context, în timp ce 40% doar dacă este necesar, iar 5% nu-și propun deloc acest lucru.

Din perspectiva poziției de negociere, 60% dintre respondenții români consideră că dețin avantajul atunci când negociază pentru un nou loc de muncă: 65% declară că sunt abordați de către potențiali angajatori cel puțin odată pe an, 12% odată la câțiva ani și doar 23% spun că nu au fost contactați niciodată.

În ce privește gradul de adopție al AI, doar 23% dintre români spun că folosesc această tehnologe în mod regulat, față de 29% dintre francezi sau 39% dintre americani. 23% dintre români nu au auzit niciodată despre AI, comparativ cu 14% dintre respondenții la nivel global.

Acestea sunt cateva dintre concluziile principale ale unui nou raport intitulat „Cum se schimbă preferințele de muncă în era GenAI”, publicat de catre Boston Consulting Group (BCG), The Network și The Stepstone Group. Studiul se bazează pe datele unui sondaj realizat pe 150.000 de angajați din 188 de țări și este a doua parte a ediției 2024 din seria Decoding Global Talent. Sondajul din România a fost efectuat pe un eșantion de 1074 de respondenți.

Concluziile studiului subliniază abordarea proactivă pe care angajații o adoptă ca răspuns la impactul GenAI. Prioritizând recalificarea și dezvoltarea, aceștia nu doar că se pregătesc să se adapteze la schimbările tehnologice, dar își exprimă și încrederea în capacitatea lor de a prospera pe o piață a muncii în evoluție. Această adaptabilitate este esențială pentru menținerea unei forțe de muncă robuste și reziliente în fața progreselor tehnologice continue.

„Vedem o evoluție rapidă și maturizare a opiniilor angajaților față de AI și o recunoaștere crucială a faptului că un angajament pentru recalificare continuă este benefic pentru angajați pe termen lung,” a spus Jens Baier, Director General și Partener Senior la BCG, lider în zona resurselor umane.

Din perspectiva factorilor importanți pentru alegerea locului de muncă, aspectele de ordin financiar sunt prioritare pentru angajații români, fiind urmate de echilibrul dintre viața personală și cea profesională, precum și de relația cu superiorii. La nivel global, factorul cel mai apreciat este securitatea locului de muncă.

Angajații români sunt siguri și cu privire la ceea ce nu-și doresc—69% ar refuza o ofertă de muncă atractivă dacă ar avea o experiență negativă în timpul procesului de interviu. În plus, 35% dintre angajați spun că nu vor lucra pentru companii care nu oferă opțiunea lucrului de acasă sau de la distanță, iar 41% apreciază diversitatea și incluziunea la locul de muncă.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X