June 14, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Asigurari Popular

ASF va avea acces imediat la datele privind daunele RCA. Reacție rapidă

Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a normei 20/2017, privind asigurările auto, prin care se va permite accesul nemijlocit al Autorității la datele din sistemul AIDA, gestionat de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România(BAAR).

Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) va avea acces în timp real la date extinse privind dosarele de daună înregistrate în baza polițelor RCA emise pe teritoriul României. În acest fel, Autoritatea va avea posibilitatea să sesizeze și să sancționeze mai rapid eventualele derapaje din acest domeniu.

Scopul acestor modificări este acela de a garanta, la orice moment, atât accesul neîngrădit al A.S.F. la informațiile certe, corecte și nealterate ce privesc evoluția rezervei de daune avizate a fiecărui asigurător RCA, cât și la nivel de piață și totodată, evidențierea înregistrării în timp a modificărilor efectuate asupra acestei rezerve în raport cu data plății sau respingerii de la plată a dosarului de daună pentru care a fost constituită

Referat de aprobare modificări norma 20/2017

Baza de date AIDA a fost creată de către A.S.F. în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 189/20051 iar ulterior, în baza prevederilor art. 40 alin. (4) ale Legii nr. 132/20172 , administrarea şi gestionarea acestei baze de date a fost transferată către BAAR. Aceasta conține la acest moment informații privitoare la contractele de asigurare RCA încheiate pentru vehiculele înmatriculate sau înregistrate şi pentru cele care urmează a fi înmatriculate sau înregistrate în România, inclusiv valabilitatea acestora, data denunţării, rezilierii, și suspendării contractului, conducătorii auto declarați, clasa bonus-malus, informaţii privind decontarea directă informații cu privire la daunele înregistrate și despăgubirile achitate în baza contractelor de asigurare.

Proiectul are în vedere restructurarea și completarea bazei de date cu o serie de date și informații ce privesc daunele avizate în baza contractelor RCA, istoricul modificărilor rezervei de daune avizate, a plăților sau respingerii de la plată a despăgubirilor, aceste informații urmând a putea fi accesate de către A.S.F, analizate și utilizate atât în procesul de supraveghere și control pe care autoritatea noastră îl desfășoară, cât și la realizarea de studii, analize și prognoze la nivel de piață RCA.

De ce este important?

Accesul ASF în timp real la detaliile din dosarele de daună este importantă pentru șoferii păgubiți. Anual, în România se înregistrează în jur de 400.000 de dosare de daună pe RCA, iar numărul acestora este în continuă creștere. Deși în ultima perioadă problemele cu plata daunelor s-au atenuat semnificativ, se înregistrează în continuare deficiențe, mai ales în cazul societăților cu volume mari de vânzări pe linia RCA.

De altfel, ASF a sancționat constant aceste abateri, mai ales în ultimul an, însă sancțiunile vin ca urmare a unor controale care vizează dosare mai vechi, Autoritatea neavând acces în timp real la aceste date. Prin modificarea de normă este de așteptat ca reacția să fie mai rapidă, atunci când un dosar nu are constituită rezerva necesară pentru a garanta reparația.

În asigurări, rezervele, în special cele de daună, reprezintă cel mai important indicator pentru stabilitatea unei companii. Ele sunt, în termeni simpli, garanția că societatea are capacitatea de a achita daunele înregistrate.

AICI puteți consulta proiectul de normă

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X