December 3, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Asigurari Popular

Asigurarea care îți poate aduce “bani albi pentru zile negre”. Plăți de 2 miliarde de lei către clienți, doar în 2022

Într-o perioadă de criză, plină de provocări economice, geopolitice și chiar dezastre naturale este cu atât mai nimerită schimbarea mentalităților și nevoia unei educații financiare legate de încheia unei asigurări de viață și de sănătate. Când oamenii trăiesc vremuri dificile, prin care resimt presiuni în zona financiară și în care inflația galopantă le atacă direct puterea de cumpărare, găsesc în aceste servicii financiare sprijin de-a trece mai ușor peste greutăți.

Sistemul de asigurări de viață a încheiat anul trecut cu un record privind plățile efectuate în contul deținătorilor de contracte. Din Rapoartele ASF, în perioada pandemiei, am constatat o sporire a numărului celor care s-au îndreptat către produsele de asigurări de viață și asigurări de sănătate. Aceasta este o consecință firească a unui grad de conștientizare a riscurilor la care ar trebui să facem față. Abordarea educației financiare vine ca o mănușă din perspectiva sprijinirii consumatorilor în a-și dezvolta aptitudinile necesare însănătoșirii vieții lor financiare“, a declarat Daniel Apostol, directorul Direcției Comunicare și Educație Financiară, ASF.

Citiți AICI ce sume au plătit firmele de asigurare către clienții lor, în 2022, un an record

Educația financiară se axează pe obiective care să meargă spre nevoile de bază ale cetățenilor, iar ASF își propune construcția unui mediu de învățare pe mai multe tipuri de consumatori, de la cei actuali, la cei potențiali și considerăm că sporirea gradului de educație financiară, fiind un interes național comun tuturor. Asigurarea poate fi privită ca un scut în fața situațiilor dificile, precum cele de criză, de pandemie, dar și ca o oportunitate pentru viitor. Valentin Ionescu, președintele ISF și director general al Direcției Generale Asigurări în cadrul ASF, a vorbit despre beneficiile pe care o asigurare le poate aduce unui tânăr care nu își poate plăti studiile.

Asigurarea poate fi sprijin în finanțarea educației

Valentin Ionescu, președintele Institutului de Studii Financiare și director general al Direcției Generale Asigurări în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară, a vorbit despre beneficiile asigurărilor în cadrul tinerilor care au nevoie de plata taxelor de școlarizare:

„Deținerea unei asigurări de viață îți poate oferi o sumă de bani atunci când este nevoie de ea, dar trebuie reținut că trebuie un angajament pe termen lung, de plată a primelor și de menținere a polițelor în vigoare. Motivele pentru care ar trebui să apelăm la polițele de viață sunt reprezentate în primul rând de această protecție garantată. Beneficiul unei polițe de asigurare de viață acționează caun buffer, ca o plasă de siguranță financiară în momentele grele din viață și în momentele de bucurie, dacă vorbim de o asigurare de viață cu o componentă de școlarizare pe termen lung pentru copii. Poate fi un moment de bucurie atunci când apelezi la acest tip de asigurare și îi plătești facultatea copilului“

Valentin Ionescu, președintele ISF

La ce folosește o asigurare de viață

Beneficiarii vor primi o sumă forfetară care este garantată pentru a fi plătită integral în cazul în care se execută clauza din polița de viață, cu condiția ca toate primele să fie plătite și să nu existe împrumuturi restante. Este o protecție esențială pe care beneficiarii se pot baza în anumite situații dificile. De asemenea, a asigurare poate înlocui venitul în cazul în care venitul asiguratului ar dispărea brusc. Asigurarea de viață poate asigura plata ratelor, asistență medicală, cheltuieli ale gospodăriilor, taxe de școlarizare, depinde de tipul asigurării. De asemenea, poate fi un beneficiu neimpozabil. Pe măsură ce se plătesc primele unei asigurări de viață, polița de viață acumulează o valoare în numerar care este garantată să crească și poate contribui la îndeplinirea unor diverse obiective financiare, suplimentarea beneficiului la pensie, finanțarea educației unui copil sau plata unei rate.

Românii știu de asigurările de viață, dar nu le accesează

Este foarte importantă personalizarea poliței de viață, în funcție de nevoile fiecărui individ, care asigură astfel protecție suplimentară.La fel de importantă este și educația financiară în dezvoltarea pieței asigurărilor, în condițiile în care zona asigurărilor de viață se bucură de încredere în rândul populației.

Când vorbim de încredere într-un sistem financiar ar trebui să vorbim de creșterea gradului de profesionalizare a serviciului dar și de nivelul de educație financiară pe acest palier, adică exact întelegerea mecanismelor. În zona asigurărilor obligatorii, românii aplică legea pentru că se tem de o amendă și nu pentru că înțeleg neapărat riscul unor probleme ulterioare la care se supun

Marian Siminică, director executiv la ISF.

Conform unui studiu ISF, legat de percepția consumatorul de servicii financiare cu privire la 10 produse listate, notorietatea asigurărilor de viață este foarte mare – peste 87% dintre români cunosc această poliță. Paradoxal, deși cunosc beneficiile ei, românii nu se înghesuie să își protejeze viitorul. Doar 9% au accesat acest produs și au declarat că au activă o asigurare de viață.

Declarațiile au fost făcute în cadrul celei de a V-a conferință Quo Vadis 2023 – a avut ca temă de discuții “Asigurările de viață: Stimul pentru economie, sprijin pentru consumatori pe timp de criză”.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X