April 24, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Analize ASF Investitii Pensii Popular Uncategorized

Bursa crește nesperat și trage după ea și banii de pensie a 8 milioane de români. Record istoric pentru Pilonul II

Aproape toții indicii Bursei de la Valori București (BVB) au crescut cu procente notabile în luna ianuarie, urmând un trend european mai degrabă surprinzător. Cei mai importanți investitori din piața noastră de capital, fondurile de pensii, au simțit imediat efectele pozitive, relevă datele din ultimul Raport lunar de monitorizare a tendințelor pe piețele financiare nebancare, conceput de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Activele fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) au depășit în premieră 100 de miliarde de lei, după raliul din prima lună a acestui an. Astfel, administratorii nu doar că au reușit să recupereze toată pierderea din 2022 (în jur de 3% la nivelul sistemului), dar au un plus de aproape 12% față de perioada similară a anului trecut. Și fondurile de pensii facultative (Pilon III) au înregistrat creșteri, în ciuda faptului că activele sunt încă la un nivel foarte scăzut.

AICI despre evoluția sistemului de pensii în 2022, primul an cu pierderi din istorie, dar și anul care a adus cele mai importante schimbări legislative

Valoarea activelor fondurilor de pensii administrate privat, la finalul lunii ianuarie 2023, a atins nivelul de aproximativ 100,17 miliarde lei, în creștere cu 11,75% comparativ cu aceeași dată a anului anterior… Valoarea activelor fondurilor de pensii facultative a înregistrat un nivel de 3,77 miliarde lei la finalul lunii ianuarie 2023, având o creștere anuală de 9,85%.

Raport lunar ASF

Investițiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 90% în active românești, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor românești sunt reprezentate de titluri de stat sau acțiuni listate la BVB. În acest context, evoluția activelor gestionate de administratorii de pensii private este legată de evoluția bursieră. Iar datele raportate de BVB pentru ianuarie arată că revenirea fondurilor de pensii nu este deloc întâmplătoare.

Indicii bursei BVB au prezentat evoluții pozitive (1 lună), cu excepția indicelui BET-FI (-1,06%). Creșterile înregistrate au fost cuprinse între +3,77% (indicele BETPlus) și +7,26% (indicele BETAeRO).

AICI vedeți ce se va întâmpla cu inflația sau cursul de schimb euro/leu , dar și cu piețele financiare ale Europei

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X