November 15, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Opinii Popular

Cât de tare trebuie să se teamă China de un război economic cu SUA sub Donald Trump?

Vremurile în care creșterile anuale de PIB ale Chinei erau considerate mediocre sub punctul de 8% au apus. Azi marea putere asiatică s-ar mulțumi și cu 3% și se confruntă cu probleme diverse (hemoragiile din domenii precum imobiliarul sau de pe burse crează chiar frisoane recesioniste). Ultima problemă apărută: accederea la Casa Albă a lui Donald Trump cu a sa *America First*. Este clar cine va fi *dușmanul* economic nr. 1 al SUA în următorul cincinal, după cum la fel de clar e că Taiwan va fi pilonul cel mai important de apărat pentru americani.

Cu supraxate americane pe importuri asiatice, e de așteptat ca un mic front de luptă să devină și Europa: China va încerca să mute o parte din exporturi pe bătrânul continent sau chiar să mute anumite capacități de producție în state prietene precum Ungaria sau Serbia, pentru a-și afce capete de pod spre comerțul global. Nu cred că Europa e în priam linie de interes pentru SUA, dar nu cred nici în capacitatea Europei de a gestiona corespunzător noile provocări: momentele actuale sunt pentru politicieni cu viziune și de acțiune, nu pentru birocrați!

Revenind, China a intrat în centrul atenției investitorilor datorită pachetelor de stimulare gândite de Partidul Comunist Chinez, care au impulsionat piețele globale, însă, deși indicii locali și companiile au înregistrat câștiguri impresionante, economia acestui stat se confruntă cu o perioadă de incertitudine odată cu victoria lui Donald Trump, arată Radu Puiu, analist financiar în ca jinpingdrul XTB România, companie de investiții pe bursele internaționale.

Întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, combinată cu probabila majoritate republicană în Congres, prefigurează o intensificare a războiului comercial dintre China și Statele Unite. Potrivit analiștilor internaționali, Trump 2.0 va fi deosebit de imprevizibil, împreună cu amploarea potențială a politicilor sale protecționiste.

Relațiile dintre președintele ales și Xi Jinping sunt, în prezent, foarte ambivalente, recentele schimburi de replici dintre lideri evidențiind calmul dinaintea furtunii. Climatul economic al Chinei este mult mai puțin favorabil decât în timpul primului mandat al lui Trump, iar amenințarea iminentă a unor tarife de 60% la exporturile chinezești a crescut așteptările pieței pentru noi pachete de stimulare care să atenueze efectele unui război comercial iminent.

Originile dificultăților Chinei

Provocările economice actuale ale Chinei – riscul de stagnare, prăbușirea pieței imobiliare și lipsa stimulentelor pentru consumul discreționar – sunt, în mare parte, o consecință a politicilor țării din perioada pandemiei. Politica strictă „zero COVID”, menită să oprească drastic răspândirea virusului, a avut un impact prelungit (și încă vizibil) asupra cheltuielilor consumatorilor și întreprinderilor chineze, explică Radu Puiu.

Această încetinire economică a condus la presiuni deflaționiste, creând un ciclu de restrângere a cheltuielilor și investițiilor și o stagnare generală a economiei chineze. Climatul economic nefavorabil a slăbit încrederea capitalului global în China, în timp ce primele de risc insuficiente au alimentat o scurgere de capital din țară.

AICI puteți citi întreaga analiză

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X