June 18, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Asigurari Economie International

Clienții de asigurări din România vor plăti prețul războiului din Ucraina, alături de întreaga lume

Războiul din Ucraina și interdicțiile aferente impuse Rusiei vor majora nu doar prețurile energiei, ale combustibililor ori ale alimentelor ci și primele pe care românii le plătesc anual pentru asigurări.

În România se vând anual în jur de 11 milioane de polițe de asigurare, iar circa 9 milioane dintre ele sunt asigurări obligatorii (spre 7 milioane RCA și încă în jur de 1,5  milioane asigurări de locuință impuse de bănci celor care și-au luta casa pe credit). Direct, expunerea firmelor de asigurare din România pe Rusia, Ucraina și Belarus, principalele trei țări vizate de conflict, este aproape nulă, iar expunerea firmelor mamă ale socităților de asigurare de la noi este mică, însă prin ricoșeu, scumpirile sunt inevitabile.

Pe de o parte, este impactul creșterii generalizate a prețurilor asupra despăgubirilor pe care asigurătorii vor trebui să le plătească și, automat, să le acopere prin prima cerută clienților. De exemplu, asigurătorii RCA plătesc reprațiile automobilelor avariate, iar prețul acestor reparații crește, pentru că service-urile au cheltuieli mai mari cu energia și cu prețul pieselor  de schimb(din ce în ce mai scumpe inclusiv pentru că rutele de transport sunt extrem de aglomerate ca urmare a restricțiilor impuse Rusiei și a blocării porturilor din Ucraina). Service-urile vor emite devize cu prețuri mai ridicate pe care asigurătorii le vor acoperi din prima de asigurare, care va crește la rândul ei. Mai mult, vor crește și cheltuielile directe ale firmelor de asigurare, cu distribuția, promovarea și altele. Și aceste scumpiri se vor vedea în prima anuală.

Pe de altă parte, costul riscului crește automat în contexte de criză, iar acest lucru se vede întotdeauna în costul reasigurării. Reasigurarea este un instrument folosit de toate firmele de asigurare pentru a reduce din rezervele pe care trebuie să le constituie pentru plata daunelor. La nivelul întregii piețe din România, în jur de 35% din vânzări merg către reasigurare, însp pentru anumite linii , cum sunt și cele de tip property (inclusiv locuințe) sau cele cu valori asigurate mari (de garanții, de exemplu), reasigurarea acoperă în general 100% din daună. Așa cum clientul plătește o primă de asigurare companiei, la rândul ei compania plătește o primă către reasigurător, pentru a ceda riscul. Se scumpește reasigurarea, se scumpește și prima plătită de firma de asigurare din România, care își va compensa costurile din creșterea primei cerute clientului.

EIOPA: Inflația daunelor plătite în asigurări este mai rapidă decât creșterea generală a prețurilor

Într-o prezentare susținută la un eveniment internațional de profil, Petr Iakubik, Financial Stability Team Leader la EIOPA (organizația europeană a supraveghetorilor din asigurări și pensii private) arată cu expunerea directă a firmelor de asigurare europene pe Rusia, Belarus și Ucraina se ridică la 8,3 miliarde de euro, sub 1% din investițiile totale. Amintim că piața din România este controlată integral de subsidiare ale unor companii de asigurare europene. În Rusia, spune reprezentantul EIOPA, firmele de asigurare au active de 6,3 miliarde de euro, în Ucraina de 1,8 miliarde de euro și în Belarus de 0,2 miliarde de euro.

„Asigurătorii europeni au activități limitate în cele trei țări, un număr mic de grupuri sunt active prin subsidiare in aceste țări, a căror dimensiune este mică raportată la grupurile din care vin. În legătură cu activele deținute, sunt relevante două aspecte: expunerea către sectorul bancar și expunerea către sectoare din economie care sunt mai sensibile la evoluția prețurilor la energie și gaze, iar pierderile în aceste sectoare afectează investițiile.”

a declarat Iakubik, la București.

Pe de altă parte, însă, efectele valului inflaționist a cărui principală cauză este chiar conflictul din Ucraina, se vor simți în plățile suportate de asigurători. ” Inflația afectează firmele de asigurare prin creșterea costurilor cu despăgubirile. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul asigurărilor generale. Firmele de asigurare trebuie să facă rezerve pentru daunele din viitor și de aceea trebuie să ia în calcul prețurile din viitor, care evident vor fi mai mari”, a declarat oficialul.

Mai mult, arată acesta, plățile asigurătorilor cresc mai rapid decât inflația generală, după cum arată studiile. În România, inflația s-a apropiat deja de 14% la nivelul lunii aprilie și va continua să crească cel puțin până în toamnă, după cum estimează Banca Națională a României. Este de așteptat, deci, ca primele de asigurare să se majoreze cel puțin cu acest procent, dacă vor urma dinamică expusă de Iakubik.

Reprezentantul EIOPA explică și procesul prin care inflația generalizată se va vedea în afacerile firmelor de asigurare. ” Rezervele ( nr: prin care asigurătorii garantează plata daunelor existente și viitoare) și cheltuielile firmelor de asigurare vor trebui ajustate, pentru a reflecta inflația. Asigurătorii constituie rezerve tehnice a căror formulă de calcul include inflația. Foarte importantă este perioada pe care se întinde plata daunelor. Cu cât durata este mai mare, cu atât inflația va avea un efect mai puternic. În asigurările generale, peste 55% din rezerve se întind pe perioade mai lungi de doi ani.”, a explicat Petr Iakubik.

Serban Buscu

administrator
Editor Coordonator Studii Financiare

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X