June 14, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Asigurari Educatie Popular

Cutremurele din Gorj s-au simțit serios în piața asigurărilor: Despăgubiri în creștere cu 60%. Cum scapi de cheltuieli de mii de euro cu 10 euro pe lună

sursa: Digi24

Seria de cutremure care a speriat Oltenia în prima parte a anului trecut s-a simțit atât în vânzările de asigurări de locuință cât și în plățile făcute de asigurători sub formă de daune. Doar în primele nouă luni din 2023 s-au achitat despăgubiri de 119,2 milioane de lei, cu 60% mai mult decât în perioada similară a lui 2022.

Din când în când, românii își amintesc că trăiesc într-o țară expusă la calamități naturale, care a experimentat evenimente tragice majore, cum ar fi cutremurul din martie 1977. Dezastrul provocat de seismele din Turcia și, mai ales, seria de cutremure din Gorj care i-a succedat nu au rămas fără efecte. A crescut substanțial cererea de asigurări, dar au crescut și daunele plătite de societăți, fapt care ne amintește că pentru o sumă de aproximativ 10 euro pe lună putem scuti cheltuieli de mii de euro pentru pagubele din locuințe, ca să nu vorbim despre situația extremă în care locuința este chiar distrusă.

Citiți AICI despre creșterea uriașă a cererii de asigurări de locuință imediat după ce au apărut primele daune provocate de cutremurele din Gorj

Companiile de asigurări au achitat despăgubiri de peste 119,2 milioane de lei în baza polițelor pentru locuințe, în primele nouă luni ale anului trecut, informează Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

În aceste condiții, sprijinul financiar oferit a înregistrat o creștere de 61% față de valoarea achitată în aceeași perioadă a anului 2022 (74,1 milioane de lei).

Peste 83% din valoarea acestor despăgubiri (99,2 milioane de lei) au fost plătite în baza asigurărilor facultative pentru locuințe, în creștere cu circa 38% față de cele efectuate în primele nouă luni ale anului 2022.

“La împlinirea unui an de la cutremurele care au afectat mai multe zone din țara noastră și nu numai, vedem încă o dată importanța existenței unei asigurări facultative pentru locuință.”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.

Cum scapi de cheltuieli de mii de euro cu doar 10 euro pe lună

Potrivit legii din România, toți proprietarii trebuie să își asigure locuințele împotriva deazstrelor, prin achiziționarea unei polițe emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Această asigurarea costă 130 de lei pe an și acoperă exclusiv daunelor provocate de cutremur, inundație ca fenomen natural sau alunecări de teren.

Așa cum arătam mai sus, polița PAD este prea puțin acoperitoare, mai ales pentru locuințele din orașele mari, unde prețurile imobiliarelor depășesc cu mult limita asigurată prin PAD. Mai mult, PAD nu acoperă și valoarea bunurilor din locuință, care în unele cazuri ajunge la sume substanțiale.

Soluția pentru o protecție completă stă în al doilea palier de asigurare, polițele facultative. Acestea pot fi achiziționate de la orice societate autorizată să vândă asigurări generale în România. Condițiile de asigurare sunt diferite de la firmă la firmă, însă, referitor doar la riscurile de calamitate, toate produsele acoperă o sumă apropiată de întreaga valoare a locuinței, așa cum reiese din evaluările de specialitate. Altfel spus, suma de 20.000 de euro acoperită de PAD este suplimentată până la o valoare care să permită păgubitului să își refacă locuința, în caz că se mai poate face ceva, sau să își cumpere una similară sau aproape similară.

Costul unei astfel de asigurări este, în general, undeva între 0,1 și 0,2% din valoarea asigurată. Pentru o locuință din București, de exemplu, evaluată la un preț de 100.000 de euro, asigurarea facultativă costă între 100 și 150 de euro pe an, adică în jur de 10 euro pe lună. Menționăm că acest cost este pentru o poliță care acoperă și bunurile din locuință, într-o anumită limită, facilitate care nu există în cazul poliței obligatorii.

În afară de riscurile catastrofale acoperite și de PAID, la care se pot adăugă și furtuna sau grindina, polițele facultative acoperă și alte cauze relativ frecvente de daună cum ar fi incendiul sau iniundația de conductă și poate include și o clauză de răspundere față de terți, în cazul în care proprietarul provoacă daune vecinilor, de exemplu.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X