May 22, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Educatie Investitii Opinii Pensii Popular

De la inflație la pensii și înapoi

Prețurile din ce în ce mai mari ne “mânâncă” din ce în ce mai mult din valoarea veniturilor, care acoperă astfel din ce în ce mai puțin din necesarul de cheltuieli al fiecăruia.

După inflația galopantă din acest an, analiștii economici vin cu mesaje ceva mai optimiste cu privire la viitorul apropiat al confruntării cu scumpirile. După ce va atinge vârful pe final de an 2022, inflația va începe să dea înapoi. Experții mizează că temperarea scumpirilor se va datora unei încetiniri a creșterii globale, stocurilor ridicate și intervențiilor băncilor centrale. Așadar, anul viitor este probabil să se înregistreze o creștere mai slabă, mai puțină inflație, dar și sfârșitul majorărilor ratelor dobânzilor.

          Incertitudinea economică care va persista și șocul care va continua asupra venitului real cu impact asupra cheltuielilor consumatorilor vor determina și în 2023 oamenii să-și păstreze economiile sau chiar să caute să economisească pe termen lung, în încercarea de a-și asigura la vârsta pensionării venituri care să țină piept creșterii prețurilor.

          După cum știm, inflația este acel indicator macro-economic care măsoară modificarea prețurilor. Cifra, furnizată oficial de Institutul Național de Statistică, arată cât de mult se schimbă (de la lună la lună sau de la an la an) prețurile unui coș de bunuri și servicii populare cumpărate de obicei de gospodării. La calcularea inflației, sunt luate în considerare toate bunurile și serviciile care intră în consumul gospodăriilor populației, inclusiv articole zilnice (precum alimentele, ziarele și benzina), bunuri de folosință îndelungată (de exemplu, îmbrăcămintea, calculatoarele personale și mașinile de spălat) și serviciile (cum ar fi frizeria, asigurările și închirierea de locuințe). Rata anuală a inflației este dată de prețul coșului integral într-o anumită lună comparat cu prețul acestuia în aceeași lună a anului precedent. Altfel spus, dacă ați cumpărat toate aceleași articole din coșul de necesități în octombrie 2021 și le-ați cumpărat pe toate din nou în aceeași lună în 2022, coșul de anul acesta a fost cu 15,33% mai scump față de anul trecut.

          Inflația ridicată erodează valoarea reală a veniturilor, fie ele salarii sau pensii. Așadar, inflația “mușcă” din pensie, dacă pensia nu ține pasul cu ea, dacă pensia de anul acesta nu mai ajunge să acopere aceleași cheltuieli ca anul trecut.

          În timp ce pensia de stat se bazează pe “indexare” prin decizie politică, schemele de pensii private vin cu promisiunea că, prin investiții și acumulări, garantează un venit viitor care să adauge un profit semnificativ la contribuțiile participantului astfel încât să combată inflația și scăderea puterii de cumpărare a banilor. De fapt, promisiunea fondurilor de pensii private este că venitul din pensie al fiecărui participant este garantat să crească în fiecare an, astfel încât să poată ține pasul cu creșterea prețurilor în viitor.

          “Banii albi pentru zile negre” se strâng încă din tinerețe: de aceea este important ca încă de la primul loc de muncă fiecare tânăr să-și aleagă propria schemă de a economisi pe termen lung. Totodată, e important să verificați regulile schemei de pensii la care participați, să urmăriți randamentul fondului unde economisiți pe termen lung banii, să urmăriți ce tipuri de investiții se realizează din acest fond și cât de mult vin acestea în sprijinul garantării unui câștig semnificativ pe baza contribuțiilor depuse lună de lună, an de an până la pensionare. Atunci când sunteți corect informat puteți decide mai bine soarta economiilor, astfel încât acestea să nu fie “mâncate” de erori financiare sau de inflație.

Daniel Apostol
Director, Direcția Comunicare și Educație Financiară Autoritatea de Supraveghere Financiară

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X