September 16, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Popular Trending

În sfârșit, vești bune de la bănci. Banii tăi fac pui după o lungă perioadă de “secetă”. Cât va mai dura?

Randamentele oferite de bănci pentru depozite încep să devanseze binișor inflația, deși e drept că nu la toate băncile și nu pentru că instituțiile de credit au crescut dobânzile ci mai degrabă pentru că a scăzut inflația. În orice caz, cert e că, după o lungă perioadă de “secetă”, banii din depozite (de departe cea mai utilizată formă de economisire de la noi) aduc un câștig real. Întrebarea este, însă, cât va mai dura?

Dobânzile bancare sunt în sfârșit peste inflație după cel puțin doi ani și jumătate în care deponenții au înregistrat pierderi reale, arată o analiză realizată de www.sigurantafinanciara.ro.

“Depozitul are marele avantaj că este o formă flexibilă de economisire, adică banii pot fi plasați pe diverse perioade, de la o lună la 3 ani, spre desoebire de obligațiuni, care se emit pe perioade fixe, de la minimum 3 ani, deci nu permit accesul la bani, fără a pierde dobânda, o perioadă mai lungă. Depozitul este și garantat în limita a 100.000 de euro, pentru băncile înregistrate în România. Dar de multe ori are dezavantajul că oferă randamente sub inflație, deci practic aduce pierderi reale. Ultimele date, arată, însă, că situația s-a mai schimbat, cel puțin în ceea ce privește băncile din top dobânzi. Considerând că în perioada august 2024-august 2025, vom avea o inflație de circa 4,5-5%(care reiese din prognozele BNR), avem deja 5 bănci care dau dobânzi peste medie. Iată clasamentul, precum și suma câștigată efectiv penmtru un depozit pe 12 luni în valoare de 10.000 de lei. Am scăzut comisioanele, pentru a vă oferi o imagine cât mai clară.”, scrie www.sigurantafinanciara.ro.

TBI Bank- 7% dobândă și 630 de lei câștig după 12 luni

Salt Bank- 6% dobândă și 540 de lei câștig după 12 luni

Raiffeisen Bank- 5,9% dobândă și 530 de lei câștig după 12 luni

Libra Internet Bank- 5,8% dobândă și 520 de lei câștig după 12 luni

Credit Europe Bank- 5,7% dobândă și 510 de lei câștig după 12 luni

Cât mai durează? BNR a dat o veste bună pentru cei cu împrumuturi, dar mai degrabă proastă pentru oamenii care economisesc

Se pune problema cât va mai dura perioada cu dobânzi real pozitive, iar răspunsul pare că nu e unul optimist. În primul rând, semnele venite dinspre prețurile energiei și carburanților precum și incertitudinile de ordin fiscal arată că nu e așa de sigur că inflația va continua să scadă sau măcar că va stagna. În al doilea rând, BNR pare decisă să meargă pe drumul scăderii dobânzii de politică monetară, într-un exercițiu cum rar a mai făcut, în ciuda turbulențelor internaționale și în ciuda inflației incerte. Nevoia de bani a statului precum și răcirea economiei probabil sunt principalele justificări. Recent, BNR a scăzut dobânda pentru a doua oară consecutiv, luând prin surprindere bună parte din analiști. Efectul acestei reduceri s-a văzut mai rapid decât de obicei. Chiar în aceeași zi, ROBOR a scăzut până la cel mai mic nivel din ultimii doi ani. Cum băncile nu vor dori, probabil, să reducă diferențialul de dobândă, adică diferența dintre dobânzile la credite și cele la depozite, vor opera probabil o scădere a dobânzilor pentru economii. În condițiile în care inflația nu este de așteptat să scadă prea rapid, este foarte probabil ca finalul acestui an să ne prindă iar cu randamente la depozite sub inflație, deci cu pierderi reale.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X