March 4, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Asigurari Popular Uncategorized

Liderii din asigurări aduc bani în România,pentru RCA:După Groupama,în februarie, Grawe vine și ea cu aproape 30 de milioane de lei majorare de capital. Top vânzări de RCA

Liderul pieței de asigurări din România, Groupama, cu o cotă de piață de peste 22% din contractele RCA în vigoare, a adus, în februarie, o majorare de capital de circa 40 de milioane de euro. Recent, Grawe, un alt jucător important din RCA, cu o cotă de aproape 11% , a decis, la rândul său, să își majoreze capitalul.

Niciuna dintre deciziile celor două societăți nu a venit ca urmare a unor impuneri ale Autorității de Supraveghere Financiară(ASF), operațiunile fiind aprobate de Consiliul Autorității la solicitarea asigurătorilor. Acest fapt arată că există un angajament pentru piața din România, inclusiv în perioada viitoare. Grawe a venit cu o majorarea de capital de 29,6 milioane de lei, sumă ce a fost deja vărsată în conturile societății, care a ajuns astfel la un capital de 150 de milioane de lei.

În februarie, Groupama Asigurări, adusese 196 de milioane de lei, pentru a își majora capitalul la peste 319 milioane de lei. Operațiunile efectuate de cele două societăți vor consolida poziția acestora atât în ceea ce privește solvabilitatea cât și din perspectiva lichidității. Ambele societăți se află, în prezent, în top 3 vânzători de RCA, din perspectiva portofoliului de contracte.

Conform ultimelor date agregate de Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR), portofoliul Euroins (care va expira automat pe 8 septembrie 2023, după ce instanța a decis să deschidă procedura de faliment la începutul lunii iunie) , mai reprezintă încă 25% din totalul polițelor RCA în vigoare. Din momentul în care societatea cu acționariat bulgăresc și-a pierdut licența de funcționare pentru că nu reușea să îndeplinească criteriile de solvabilitate, mai multe societăți de asigurări și-a u crescut portofoliile de asigurare.

În afară de Groupama și Grawe, ale căror cote de piață le-am arătat mai sus, au mai ajuns sau s-au menținut la cote notabile și Axeria Iard (aproape 10%) sau Allianz Țiriac, care în ciuda unor mici scăderi controlează încă în jur de 15% din piață, cu peste 1 milion de polițe în portofoliu. Un jucător cu un procent de luat în seamă a ajuns și HD Insurance, care se apropie deja de 5% din totalul numărului de contracte. Estimările arată că pe 8 septembrie, când polițele Euroins vor expira de drept, societatea bulgară va mai avea undeva între 15 și 20% din piață, cel mai probabil spre limita de jos. Aceasta înseamnă că va trebui ca piața să “înghită” circa 1 milion de șoferi care vor trebui să își cumpere o nouă poliță. Dinamica actuală a pieței arată, totuși, că sunt suficiente societăți care vor interesate în această zonă.

De remarcat este că numărul contractelor RCA în vigoare la data la care scriem acest text era, conform datelor BAAR, mai mare decât în perioada similară a anului trecut, decât la începutul anului sau decât în martie, după retragerea de pe piață a Euroins. În prezent sunt aproape 7.300.000 de contracte RCA valide, acesta fiind, de altfel, un record.

O piață mai predictibilă, cu o legislație actualizată

Amintim că, pe lângă ridicarea licenței Euroins, care avea un deficit substanțial în ceea ce privește capacitatea de a garanta plata daunelor, ASF a luat o serie de măsuri menite să stabilizeze și să trasparentizeze piața. În primul rând, sunt măsurile luate pe finalul anului 2022, care au adus legislația în cadru european actualizat, permițând, printre altele societăților de asigurare să stabilească tarifele în funcție de mai multe criterii.

Citește și: Ce șoferi plătesc cel mai ieftin RCA, după schimbarea regulilor în domeniu?

Apoi, pentru a evita o creștere a prețurilor pe fondul emoției provocate de ieșirea Euroins din piață, ASF a propus, iar Guvernul a aprobat, limitarea prețurilor la nivelul maxim practicat de fiecarea societate, pe fiecare segment de clienți în parte, în 28 februarie 2023. Această măsură a permis evitarea unei explozii a prețurilor, permițând totuși asigurătorilor să opereze într-un interval larg de tarifare.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X