July 25, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Asigurari Legislatie Popular

Moment important în falimentul Euroins. Bulgarii pierd și ultima șansă de a întoarce decizia ASF

sursa: www.pixabay.com

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins recursul formulat de Euroins România și grupul bulgar din care face parte împotriva deciziei Curții de Apel București de a nu accepta solicitarea companiei de asigurări privind suspendarea deciziei ASF prin care i se ridica licența și i se cerea falimentul. În termeni simpli, aceasta înseamnă că Euroins a pierdut și ultima cale de a întoarce sau suspenda decizia luată de Autoritatea de Supraveghere Financiară în martie anul trecut.

Moment important în falimentul companiei Euroins, fost lider al pieței RCA. Înalta Curte de Casație și Justiție respinge și ultima cale prin care bulgarii puteau opri sau întoarce decizia ASF privind ridicarea licenței. ” Respinge excepţia nulităţii recursului incident invocată de recurentele-reclamante. Respinge recursul principal declarat de reclamantele Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., prin lichidator judiciar provizoriu CITR Filiala Bucureşti SPRL şi Euroins Insurance Group AD şi recursul incident declarat de pârâta Autoritatea de Supraveghere Financiară împotriva sentinţei nr. 745 din 27 aprilie 2023 a Curții de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 Cod procedură civilă, astăzi, 11 ianuarie 2024.”, arată soluția publicată de ÎCCJ.

Citește și: Când vor primi banii înapoi clienții Euroins care denunță polițele RCA? Toți pașii și toate termenele

Imediat după ce ASF a decis să îi ridice autorizația de funcționare constantând un deficit de capital de solvabilitate de peste 400 de milioane de euro, Euroins a cerut Curții de Apel București atât suspendarea aplicării cât și anularea deciziei Autorității. În doar două termene, bulgarii au pierdut ambele procese, însă ulterior au formulat recurs în procesul privind suspendarea aplicării. Acest recurs a fost ieri respins de ÎCCJ. Tribunalul București confirmase, practic, temeinicia deciziei ASF dispunând deschiderea procedurii de faliment. Lichidator judiciar a fost numită societatea CITR.

AICI detalii despre decizia Tribunalului București privind deschiderea procedurii de faliment la Euroins

În 17 martie 2023 Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului.

AICI sinteza deciziei ASF, care cuprinde și explicații privind deficitul semnificativ de capital de solvabilitate înregistrat de companie care, având în vedere situația, nu mai putea garanta plata daunelor

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X