September 13, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Analize ASF Economie International Popular

Momente dificile pentru giganții financiari ai lumii. Pierderi record pentru marile bănci americane- Analiză

Cele mai mari bănci americane vor raporta în această săptămână cel mai mare salt al pierderilor din credite de la începutul pandemiei de coronavirus, în timp ce creșterea ratelor dobânzilor pune o presiune din ce în ce mai mare asupra debitorilor din întreaga economie, notează analiștii Autorității de Supraveghere Financiară(ASF), în ultimul Morning Call.

Publicarea rezultatelor din trimestrul al doilea va arăta că băncile au beneficiat într-o oarecare măsură de creșterea ratelor dobânzilor, prin creșterea împrumuturilor și a veniturilor din investiții. Însă, după trei ani de rate de neplată relativ scăzute, alimentate în parte de banii de stimulare din perioada pandemiei și de alte tipuri de asistență guvernamentală, creditorii încep, de asemenea, să vadă efectele negative ale ratelor mai mari și ale inflației asupra debitorilor.

Se preconizează că cele mai mari șase bănci din țară – JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs și Morgan Stanley – vor fi anulat un total de 5 miliarde de dolari legat de credite neperformante în al doilea trimestru al acestui an, potrivit estimărilor medii ale analiștilor bancari, compilate de Bloomberg.

Cei șase creditori vor pune deoparte încă aproximativ 7,6 miliarde de dolari pentru a acoperi creditele care ar putea deveni neperformante, estimează analiștii.

Ambele cifre sunt aproape duble față de cele înregistrate în același trimestru al anului trecut. Cu toate acestea, ele rămân sub loviturile pe care marile bănci le-au primit la începutul pandemiei, când recuperările și provizioanele au atins un vârf de 6 miliarde de dolari și, respectiv, 35 de miliarde de dolari.

Băncile de investiții sunt, de asemenea, susceptibile de a afecta câștigurile. Veniturile din activitățile de pe Wall Street și de consultanță corporativă ale băncilor sunt așteptate să scadă din nou în acest trimestru din cauza unei lipse de activitate în domeniul tranzacțiilor care a durat mai mult decât anticipau mulți directori.

Veniturile din tranzacționare, care au crescut vertiginos în ultimii ani pe fondul volatilității piețelor financiare, sunt așteptate să încetinească.

Cu toate acestea, analiștii bancari spun că beneficiile creșterii ratelor dobânzilor sunt susceptibile de a depăși aspectele negative pentru majoritatea marilor bănci. În medie, analiștii se așteaptă ca cele mai mari șase bănci americane să raporteze că profitul pe acțiune a crescut cu 6% față de anul trecut.

Alte subiecte tratate în ultimele rapoarte Morning Call:

  • SUA: Se așteaptă ca inflația globală a prețurilor de consum din SUA să fi încetinit semnificativ în luna iunie 2023,
  • Marea Britanie: Investitorii se vor concentra probabil pe cifrele privind creșterea salariilor. Această cifră a fost neașteptat de puternică luna trecută, contrazicând așteptările după o serie de date mai slabe care indicau o încetinire a pieței muncii.
  • Germania: Investitorii vor urmări îndeaproape semnele de deteriorare suplimentară a încrederii pe piața din Germania, în condițiile în care Centrul Leibniz pentru Cercetare Economică Europeană, sau ZEW, este pregătit să publice marți sondajul său privind încrederea investitorilor.

AICI găsiți, zilnic, cele mai importante știri și tendințe din economia României și cea mondială, în raportul Morning Call

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X