May 30, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Asigurari Legislatie Popular

Noi sancțiuni aplicate de ASF brokerilor de asigurări. Un intermediar mare, cu prime distribuite de sute de milioane și cu sute de mii de clienți pe RCA, a fost amendat

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță că a aplicat mai multe sancțiuni și luna martie a acestui an. Au fost vizate toate cele trei piețe supravegheate, adică asigurări, pensii private și piața de capital. În asigurări a primit amendă unul dintre cei mai mari intermdiari, cu sute de mii de clienți pe RCA și prime distribuite în 2023 în valoare de peste 600 de milioane de lei.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a adoptat, în luna martie a anului 2024, mai multe decizii de sancționare, precum și o serie de măsuri aplicabile unor entități/persoane care activează în piața financiară non-bancară pentru încălcarea unor prevederi ale legislației incidente, anunță ASF.

Conform sursei citate, Daw Management Broker de Asigurare S.R.L. a fost sancționată cu amendă în cuantum de 13.900 lei pentru următoarele fapte:

  • nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (4) din Norma ASF nr. 22/2021 privind distribuția de asigurări;
  • nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (1) lit. e) pct. iii) din Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări, cu modificările și completările ulterioare.

DAW Management a ocupat, în 2023, locul 7 în clasamentul brokerilor de asigurare, cu 4,5% din întreaga piață, adică prime intermediate în valoare de peste 600 de milioane de lei. La RCA, DAW este pe locul 5, cu o cotă de aproape 7%.

Brokerul nu realiza analiza clientului înainte de a îi prezente produsele. Posibil conflict de interese

Articolele invocate în anunțul ASF se referă în primul rând la felul în care brokerul prezintă clientului produsele și realizează analiza capacității acestuia, conform regulilor Directivei, transpuse în România în 2021. Concret, art 40 din norma 22 spune, la alineatul 4, amintit e ASF, că Documentul privind analiza cerințelor și necesităților clientului (DNT), ” este realizat anterior prezentării unor produse de asigurare şi propunerii unei soluţii financiare/încheierii unui contract de asigurare; un exemplar al DNT este transmis potenţialului contractant, iar cel de-al doilea este păstrat de distribuitor.” Având în vedere că ASF spune că acest articol a fost încălcat, înseamnă că DAW Management nu a realizat DNT înaintea prezentării ofertei către client, fapt pentru care au mai fost sancționați și alți brokeri.

Pe de altă parte, ASF a constatat și existența unor conflicte de interese sau cel puțin omisiunea intermediarualui de a informa clienții asupra existenței unui posibil conflict de interese, reiese din comunicat. Alin 13 din articolul 1 al legii 236/2018 vorbește despre această abatere.

Înainte de încheierea unui contract de asigurare, intermediarii de asigurări furnizează, cu respectarea prevederilor art. 15, în timp util, clienţilor cel puţin următoarele informaţii:…dacă, în ceea ce priveşte contractul de asigurare, acesta lucrează… pe baza oricărui altui tip de remuneraţie, inclusiv beneficii economice de orice natură, oferite sau date în legătură cu contractul de asigurare

Legea 236/2018 privind distribuția în asigurări, Art.13, Alin 1, lit e, punctul iii)

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X