April 30, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Asigurari Popular

Speriați de cutremure, românii au cumpărat asigurări mai mult ca în orice altă perioadă. Cum scapi de cheltuieli de mii de euro cu sub 40 de lei pe lună?

sursa: Digi24

Anul 2023 a marcat un record istoric în ceea ce privește numărul asigurărilor facultative de locuință vândute, dacă scoatem din calcul perioada în care falimentara Astra Asigurări vindea un produs pseudofacultativ și cu acoperiri limitate construit în jurul asigurării obligatorii PAD. Concret, s-au vândut peste 1,7 milioane de polițe, cu 300.000 mai mult decât în anul precedent.

Principala explicație pentru această creștere o constituie cutremurele din Turcia și seria care a lovit județul Gorj imediat după evenimentele catastrofale din respectiva țară.

După cum arăta o statistică a Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR) citată și de Studii Financiare, ponderea cea mai mare a locuințelor asigurate se înregistrează în București și Ilfov, acolo unde una din trei locuințe este protejată.

Pe locul secund în acest top se află Regiunea Vest, cu un grad de cuprindere în asigurare de 19%, urmată de Regiunile Centru și Nord-Vest (16%), Sud-Est (14%), Nord-Est și Sud (11%) și Sud-Vest (9%).

Citește și: Cutremurele din Gorj s-au simțit serios în piața asigurărilor: Despăgubiri în creștere cu 60%. Cum scapi de cheltuieli de mii de euro cu 10 euro pe lună

La nivelul întregii țări, doar 17% dintre locuințe sunt protejate de o asigurare facultativă, ceea ce înseamnă că 4 din 5 locuințe rămân în continuare neprotejate în fața incendiilor, exploziilor, a avariilor produse instalațiilor interioare ale clădirii, precum și în cazul altor evenimente care pot afecta negativ viața și bugetul unei familii.

Cutremurele de anul trecut, dar și incendiile sau exploziile produse în țara noastră au arătat, încă o dată, că încheierea unei asigurări de locuință este esențială, fie că vorbim despre protecția împotriva dezastrelor naturale sau a altor fenomene neprevăzute, precum incendii și explozii. O asigurare ne poate ajuta să trecem mai ușor peste aceste momente și situații nefericite

Alexandru Ciuncan, președinte director general UNSAR

În același timp, prima medie plătită pentru o asigurare facultativă a locuinței, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a fost de doar 334 de lei anul trecut, ceea ce înseamnă că pentru circa 28 de lei pe lună, la care se adaugă cei aproape 11 lei pentru asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor (130 de lei pe an) vă puteți proteja complet locuința, evitând potențiale pagube de mii de euro. Altfel spus, formula completă de protecție împotriva riscurilor catastrofale (cutremur, inundație, alunecări de teren), dar și a celor mai puțin distructive dar cu frecvență mai ridicată de apariție (inundație de conductă, incendiu), împreună cu protecția bunurilor în caz de disrugere costă sub 40 de lei pe lună.

E drept că, în București și altte câteva orașe importante, prețurile locuințelor fiind mai mari, prima medie urcaă, probabil, spre 500 de lei, însă raportat la potențialele daune rămâne o sumă cât e poate de decentă.

Cum funcționează pachetul de asigurare a locuinței și de ce ai nevoie de două polițe

Potrivit legii din România, toți proprietarii trebuie să își asigure locuințele împotriva deazstrelor, prin achiziționarea unei polițe emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Această asigurarea costă 130 de lei pe an și acoperă exclusiv daunelor provocate de cutremur, inundație ca fenomen natural sau alunecări de teren.

Așa cum arătam mai sus, polița PAD este prea puțin acoperitoare, mai ales pentru locuințele din orașele mari, unde prețurile imobiliarelor depășesc cu mult limita asigurată prin PAD. Mai mult, PAD nu acoperă și valoarea bunurilor din locuință, care în unele cazuri ajunge la sume substanțiale.

Soluția pentru o protecție completă stă în al doilea palier de asigurare, polițele facultative. Acestea pot fi achiziționate de la orice societate autorizată să vândă asigurări generale în România. Condițiile de asigurare sunt diferite de la firmă la firmă, însă, referitor doar la riscurile de calamitate, toate produsele acoperă o sumă apropiată de întreaga valoare a locuinței, așa cum reiese din evaluările de specialitate. Altfel spus, suma de 20.000 de euro acoperită de PAD este suplimentată până la o valoare care să permită păgubitului să își refacă locuința, în caz că se mai poate face ceva, sau să își cumpere una similară sau aproape similară.

Costul unei astfel de asigurări este, în general, undeva între 0,1 și 0,2% din valoarea asigurată. Pentru o locuință din București, de exemplu, evaluată la un preț de 100.000 de euro, asigurarea facultativă costă între 100 și 150 de euro pe an, adică în jur de 10 euro pe lună. Menționăm că acest cost este pentru o poliță care acoperă și bunurile din locuință, într-o anumită limită, facilitate care nu există în cazul poliței obligatorii.

În afară de riscurile catastrofale acoperite și de PAID, la care se pot adăugă și furtuna sau grindina, polițele facultative acoperă și alte cauze relativ frecvente de daună cum ar fi incendiul sau inundația de conductă și poate include și o clauză de răspundere față de terți, în cazul în care proprietarul provoacă daune vecinilor, de exemplu.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X