July 24, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Analize ASF Asigurari Investitii Pensii Popular

Nori negri în economie. Băncile, în pericol, autoritățile avertizează: Veștile proaste se răspândesc rapid. Crește aversiunea la risc

Implicațiile pieței de la turbulențele din sectorul bancar din martie evidențiază, de asemenea, sensibilitatea continuă a sistemului financiar european la șocurile exogene și incertitudinea ridicată a pieței, notează analiștii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în ultimul Morning Call.

Nervozitatea pieței și veștile proaste despre anumite părți ale sistemului financiar s-ar putea răspândi rapid și ar putea duce la un salt general al aversiunii față de risc. Creșterea ratelor dobânzilor a generat impacturi eterogene asupra sectorului financiar. Acest lucru a dus la creșterea venitului net din dobânzi pentru bănci, la reducerea profitabilității pentru asigurători și la riscuri de lichiditate pentru sectorul de gestionare a activelor.

Cele trei autorități europene de supraveghere (EBA, EIOPA și ESMA – ESAs) au publicat pe 18 septembrie 2023 Raportul din toamna anului 2023 al Comitetului comun privind riscurile și vulnerabilitățile din sistemul financiar al UE. ESAs avertizează autoritățile naționale de supraveghere cu privire la riscurile pentru stabilitatea financiară care decurg din incertitudinea crescută și solicită vigilență din partea tuturor participanților la piețele financiare.

AICI puteți consulta raportul integral precum și comunicatul comun al celor trei organizații

Ultimii ani au prezentat o serie de evenimente adverse, și anume, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, criza energetică și problemele băncilor din SUA din martie 2023. Cu toate acestea, economia europeană continuă să experimenteze o perioadă de incertitudine sporită, care prezintă riscuri semnificative pentru stabilitatea financiară care necesită vigilență din partea tuturor participanților la piețele financiare. Perspectivele economice rămân fragile, nu în ultimul rând pe fondul riscurilor geopolitice persistente, inflației ridicate și perspectivelor macrofinanciare incerte. Implicațiile pieței de la turbulențele din sectorul bancar din martie evidențiază, de asemenea, sensibilitatea continuă a sistemului financiar european la șocurile exogene și incertitudinea ridicată a pieței.

Alte subiecte tratate în ultimele rapoarte Morning Call:

  • Costurile orare cu forța de muncă au crescut
  • Prima estimare pentru exporturile de bunuri din zona euro
  • Forumul Economic Mondial a publicat Perspectivele economiștilor șefi din septembrie 2023

AICI găsiți, zilnic, cele mai importante știri și tendințe din economia României și cea mondială, în raportul Morning Call

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X