November 24, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Asigurari Economie Popular

Păgubiții și clienții Euroins pot începe să depună cererile de despăgubire la FGA. Decizia ASF e în Monitorul Oficial

Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) numărul 262/2023, privind retragerea autorizației de funcționare a societății Euroins România, a fost publicată în Monitorul Oficial numărul 233/2023. Conform legii, modifcate la propunerea ASF în urmă cu doi ani, din acest moment se pot depune cererile de despăgubire la Fonduld e Garantare a Asiguraților.

Anterior modificării legii, cererile puteau fi depuse abia după ce falimentul societății era declarat definitiv de către instanțe. Din acest moment încep să curgă și celelalte termene importante din cadrul procedurilor specifice.

AICI găsiți detalii privind procedurile ce trebuie urmate în cazul în care sunt client sau păgubit Euroins precum și toate documentele necesare

Concret, la 60 de zile după publicarea deciziei în Monitorul Oficial vor putea începe și plățile, la 90 de zile după deschiderea procedurii de faliment expiră automat toate polițele Euroins, iar la 90 de zile după declararea definitivă a falimentului expiră perioada în care pot fi depuse cereri de despăgubire. Odată publicată decizia în Monitorul Oficial, ASF va putea formula către instanța competentă cerere de faliment, așa cum prevede decizia Consiliului numărul 262/2023.

AICI toate informațiile despre situația Euroins precum și un ghid al păgubiților și clienților

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de controlToate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

Pentru o completă documentare cu privire la rezultatele procesului de supraveghere și control, punem la dispoziție o Sinteză a deciziilor luate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară în legătură cu societatea Euroins România.

Istoricul acțiunilor de control, precum și detalierea neregulilor identificate la Euroins România pot fi de asemenea consultate în sinteza atașată acestui comunicat, AICI. În același material regăsiți și motivele pentru care ASF a decis să nu avizeze transferul de active către societatea EIG Re, înregistrată în Bulgaria.

Citește aici Sinteza a deciziilor luate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară în legătură cu societatea Euroins România

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X