January 29, 2025
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Analize ASF Asigurari Popular

Paradoxul asigurărilor din România: Subdezvoltarea pieței și dependența de RCA păzesc piața de riscuri semnificative. Situația rămâne tensionată la nivel european- Raport

Riscurile la care este expusă piața asigurărilor din România sunt unele semnificative și vin atât din contextul global dificil cât și din interior. Paradoxal, subdezvoltarea pieței, mai ales în zona asigurărilor de viață, cât și dependența de RCA, fac ca societățile de asigurări din România să fie mai puțin expuse la unele riscuri, cum ar fi cel de scădere a veniturilor sau cel de creștere a dobânzii.

Conform ediției din februarie 2024 a Tabloului riscurilor publicat de EIOPA, pe baza datelor din trimestrul III 2023, riscurile de piață pentru sectorul european al asigurărilor se situează la un nivel ridicat, pe când celelalte categorii de risc rămân la un nivel mediu, notează ultimul Raport privind Stabilitatea Piețelor Financiare realizat de ASF.

În timp ce riscurile de natură macroeconomică persist în sectorul asigurărilor, cu proiecții care indică în continuare o perspectivă moderată de creștere a PIB-ului, există o tendință de scădere, susținută în principal de o reducere a inflației prognozate în toate zonele geografice luate în considerare. Riscurile de credit sunt stabile la un nivel mediu, cu spread-uri pentru cele mai relevante categorii de titluri cu venit fix în ușoară scădere la sfârșitul anului 2023. Riscurile de piață sunt importante, deoarece volatilitatea obligațiunilor rămâne ridicată, iar prețurile imobiliarelor comerciale au continuat să scadă. Totodată, riscurile de lichiditate și de finanțare s-au situat la un nivel mediu, cu o tendință de creștere determinată de evoluția emisiunilor de obligațiuni pentru catastrofe.

Dominată de asigurările auto obligatorii (RCA), piața din România este mai puțin afectată de erodarea puterii de cumpărare

România este campioană europeană în ceea ce privește inflația, iar creșterile de taxe de la începutul acestui an se vor simți încă o perioadă în creșterea prețurilor. În acest context, asigurătorii sunt afectați din două sensuri: costuri mai mari cu daunele și scăderea puterii de cumpărare a populației și, implicit, a apetitutului pentru achiziția de asigurări, produse care nu reprezintă oricum o prioritate. Paradoxal, însă, dependența de RCA (linie de asigurări care aduce peste 45% din totalul Primelor Brute Subscrise (PBS) funcționează din acest punct de vedere ca o formă de protecție pentru piață.

” Așadar, societățile de asigurare sunt expuse la două potențiale riscuri: creșterea costurilor și o potențială scădere a veniturilor. Cu toate acestea, pe plan local, piața asigurărilor rămâne dominată de segmentul asigurărilor auto obligatorii, ceea ce diminuează riscul de scădere semnificativă a veniturilor asigurătorilor.”,arată Raportul ASF.

Comparativ cu alte state membre din regiune, care au înregistrat contracții pe partea de subscriere în perioada ianuarie – septembrie 2020 comparativ cu perioada similară din 2019, piața asigurărilor din România a înregistrat un avans susținut de creșterea înregistrată pe segmentul asigurărilor generale.

Raport ASF

Ponderea redusă a asigurărilor de viață în total piață (cea mai mică din Europa) poate avea, la rândul său, o funcție de protecție, în condițiile în care scăderea randamentelor reale penru plasamentele făcute de asigurătorii de viață afectează mai puțin piața. Acest tip de risc rămâne, totuși, ridicat.

“Expunerea societăților de asigurare din România față de obligațiunile guvernamentale se menține semnificativă, menținându-se riscul generat de creșterea bruscă a randamentelor guvernamentale cu impact asupra valorii de piață a titlurilor de stat aflate în portofoliile asigurătorilor.”, mai arată Raportul.

Și probleme reasigurătorilor vor avea un impact asupra pieței, prin creșterea costurilor cu reasigurarea.

” În același timp, contextul macroeconomic fragil a condus la o creștere a riscului de credit și lichiditate, ce pot induce riscuri suplimentare și în ceea ce privește activele societăților de asigurare. Creșterea ratelor dobânzii s-a suprapus peste o serie de vulnerabilități preexistente ale sistemului financiar, inclusiv nivelul ridicat de îndatorare atât privată, cât și publică. Așadar, perspectivele cu privire la nivelul ridicat de îndatorare s-au înrăutățit odată cu creșterea ratelor dobânzii, exacerbând vulnerabilitățile instituțiilor financiare. Din acest punct de vedere, rămân de actualitate riscurile în ceea ce privește o deteriorare a ratingurilor de credit ale emitenților, precum și ale instrumentelor financiare, și chiar riscurile referitoare la potențiale insolvențe ale contrapărților asigurătorilor.”, scriu analiștii ASF.

AICI puteți consulta Raportul asupra stablității piețelor financiare, prima ediție din 2024

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X