October 10, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Economie Educatie Pensii Popular

Peste 8 mil. de viitori pensionari au mai mulți bani în conturi. Cât au câștigat în funcție de fond și cum își pot mări pensia de pe acum

Sistemul de pensii administrate privat din România (Pilonul II), la care participă obligatoriu peste 8 milioane de salariați, a avut cel mai bun an din istorie în 2023 și a marcat un randament mediu mult peste inflație, adică real pozitiv. Nu toate fondurile au crescut însă cu acelați procent, la fel cum s-a întâmplat în fiecare dintre cei 15 ani de existență a sistemului. S-au acumulat astfel decalaje importante între fonduri, diferențe care, în final, se vor traduce în pensii substanțial diferite pentru persoane cu același stagiu de cotizare și chiar cu aceleași sume cotizate.

Legislația pensiilor private permite, însă, oricărui participant, să ia măsuri pentru a își maximiza sumele din conturi. Concret, cei care constată că fondul unde au fost repartizați a avut rezultate mai proaste decât alte fonduri se pot muta oricând către administratorul mai performant.

În tabelul din final veți putea vedea care au fost performanțele fiecărui fond în ultimul an și veți putea compara, de asemenea, performanțele pe toți cei 15 ani de existență, în funcție de nivelul actual al VUAN, indicatorul cel mai important din perspectiva participantului.

Până atunci, însă, AICI puteți vedea, cu linkuri către documente și cu explicații simple, cum aflați la ce fond participați, cum verificați ce perfromanțe a avut și cum îl schimbați, dacă decideți astfel

2023, cel mai bun an din istoria sistemului de pensii private. De ce au crescut fondurile atât de mult?

Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au înregistrat în 2023 un randament mediu ponderat de 17,94%, cea mai bună performanță anuală din întreg istoricul sistemului și cu peste 10 puncte procentuale peste rata inflației estimate pentru anul trecut, potrivit calculelor Asociației pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR). În același timp, activele nete administrate de Pilonul II au ajuns la 126,7 miliarde RON (25,5 mld. EUR), o valoare record pentru sistem, în creștere cu 31,4% față de sfârșitul anului 2022.

La Pilonul II de pensii private sunt înscriși 8,1 milioane de români, adică majoritatea populației active a țării, dintre care jumătate (peste 4 milioane) contribuie regulat, lună de lună. Banii din Pilonul II sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaţiei, după depozitele bancare.

Rezultatele foarte bune înregistrate de pensiile private în 2023 provin în egală măsură din revenirea prețurilor la titlurile de stat și din aprecierea cotațiilor bursiere. Anul trecut, valoarea titlurilor de stat și-a revenit după scăderea din 2022 pe fondul reducerii inflației și dobânzilor, iar indicii Bursei de Valori de la București, unde fondurile de pensii din Pilonul II sunt cei mai mari investitori instituționali, au înregistrat creșteri susținute, de peste 30%.

APAPR

Pe întreaga durată de funcționare (2008-2023), Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 7,82% față de o inflație medie anuală de 4,35%. În termeni monetari, fondurile de pensii private obligatorii au generat un câștig total, net de toate comisioanele percepute, de 36,9 miliarde RON (7,4 miliarde EUR), în plus față de contribuțiile primite în administrare, exclusiv în beneficiul contributorilor.

Cum a evoluat fiecare fond în parte

VUAN, adică Valoarea Unitară a Activului Net, este cel mai important indicator din perspectiva participantului la sistemul de pensii private. El arată câștigul ” curat” obținut de administratori, spre desoebire de valoarea activelor, care includ și contribuțiile virate de participanți. În 2008, la lansarea sistemului, VUAN a fost de 10 lei pentru toate fondurile. Astăzi, puteți vedea în tabel la ce nivel a ajuns, comparând astfel și performanțe administratorilor. Se poate observa în tabel că există diferențe semnificatice între VUAN ale celor 7 fonduri. Pe un exemplu concret, dacă aveți 1000 de unități de fond la cel mai performant administrator, ați acumulat 34.000 de lei, însă dacă aveți tot 1.000 de unități la cel mai slab administrator aveți în cont doar 27.200 de lei. Este o diferență care contează și care, mai important, are șanse mari să se accentueze până la finalul unui ccilu complet, având î vedere că acum ne aflăm abia la jumătate. Am ordonat fondurile în funcție de valoarea VUAN conform ultimelor date pe ianuarie disponibile pe site-ul ASF.

Loc topFondVUAN ian 2023(lei)VUAN ian 2024(lei)Creștere 2023/2024(%)
1Metropolitan29,43415,6%
2NN28,733,416%
3Aripi (Generali)28,533,417%
4BCR27,632,316,6%
5Vital (Carpathia Pensii)26,630,715,4%
6AZT Viitorul Tău2630,216,6%
7BRD23,627,215,25%
Sursa: Date ASF

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X