June 18, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate

Președintele ASF avertizează: Vor veni situații cu care nu ne-am mai întâlnit. Fiți extrem de prudenți!

Președintele Autorității de Supraveghere Fianciară(ASF), domnul Nicu Marcu, a lansat un avertisment către actorii celor trei piețe supravegheate înemnând la prudență extremă, dar și la responsabilitate, în condițiile în care pe piețele financiare nebancare sunt în joc banii contribuabililor

“Mesajul meu pentru conducătorii piețelor financiare nebancare este unul extrem de clar: să fiți extremi de prudenți, dar mai ales să fiți foarte responsabili cu privire la modul în care administrați banii populației, pe cei ai investitorilor. Trăim vremuri pline de incertitudini, vor veni situații cu care probabil nu ne-am mai întâlnit”,

a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară în deschiderea celei de VIII-a ediție a Conferinței Internaționale ISF2022.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), supraveghează piața pensiilor private, piața asigurărilor și piața de capital din România. Doar în sistemul pensiilor administrate privat cotizează aproape 7,9 milioane de români, activele totală depășind 90 de miliarde de lei. După primele 6 luni din 2022, în România erau active peste 15,7 milioane de polițe de asigurare, în timp ce fondurile mutuale de investiții adună circa 500.000 de clienți.

Recent, Comitetul European pentru Risc Sistemic (eng. European Systemic Risk Board sau ESRB) a emis un avertisment pe alocuri foarte explicit în care arată că riscurile la care se expune economia sunt în creștere, iar companiile și autoritățile trebuie să se pregătească serios pentru un nou val de dificultăți. Sistemul financiar este primul expus, motiv pentru care CERS vorbește deja de noi instrumente de supraveghere din zona autorităților competente. BNR și ASF anunță că au emis deja recomandări către entitățile supravegheate, în sensul celor semnalate de CERS.

Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) a anunțat, într-o informare, că a emis deja recomandări către entitățile supravegheate, în sensul celor exprimate în avertisment. ” Având în vedere avertismentul emis de CERS, Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat un set de recomandări adresate entităților reglementate și supravegheate, care vizează continuarea promovării unei conduite prudente și aplicarea unor măsuri preventive menite să asigure atenuarea sau gestionarea riscurilor specifice. Astfel, pentru contracararea vulnerabilităților și pentru creșterea rezilienței financiare și operaționale, entitățile reglementate și supravegheate trebuie să acorde o atenție sporită monitorizării evoluției riscurilor la care sunt expuse, adecvării politicilor de distribuire a dividendelor (reducerea, suspendarea sau renunțarea la plata sau distribuirea acestora) și intensificării activității funcțiilor care asigură sistemul de control intern.” a transmis ASF.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X