Seedblink, companie înființată acum trei ani și autorizată în 2022 de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ca prima platformă de finanțare participativă (crowdfunding) din România, a ajuns deja la investiții de circa 150 de milioane de euro în 67 de companii, marea majoritate din România, anunță un comunicat de presă.
“Investițiile în start-upurile românești din domeniul tehnologiei cresc de la an la an, ceea ce ne arată că ecosistemul se maturizează. În ciuda scăderii numărului de runde de finanțare, creșterea de 36% a nivelului de fonduri atrase în primele zece luni ale anului reflectă un avans. În același timp, CEE este una dintre regiunile din Europa în care finanțarea cu capital de risc se extinde cel mai rapid. Prognoza pentru 2023 indică faptul că investițiile în regiune vor continua să crească, subliniind potențialul neexploatat al regiunii”, spune Andrei Dudoiu, Managing Partner SeedBlink.
„Credem că SeedBlink oferă un produs excelent care permite investitorilor individuali să beneficieze de valoarea creată de startup-urile tehnologice. Aceste startup-uri se află în prima linie a inovației și pot aduce pe piață noi tehnologii, modele de afaceri și abordări. Având în vedere competențele noastre, ne aflăm într-o poziție puternică pentru a ajuta SeedBlink și comunitatea sa de investitori și așteptăm cu nerăbdare anul 2023.” a declarat Constantin Pelehra, Senior Project Manager la Horváth & Partners Management Consultants.
De la lansarea sa în 2020, SeedBlink a finanțat 67 de companii europene de tehnologie, dintre care 49 din România (zece anul acesta). În august 2022, compania a achiziționat Symbid, prima companie de equity crowdfunding din lume, consolidând astfel un portofoliu total de 256 de companii și 67.500 de investitori. Printre cele mai mari runde de investiții din acest an pe SeedBlink se numără Druid, Brio, Finqware din România și start-upuri din regiune precum Alcatraz AI (Bulgaria), Brainhero (Austria), Hunch (Serbia), PD Neurotechnologies (Grecia).
Prima platformă înregistrată în România sub legislația privind finanțarea participativă
La începutul lunii noiembrie a acestui an, Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) anunța autorizarea primei platforme de crowdfunding din România, SeedBlink. Astfel, societatea Seedblink Crowd S.A., care administrează platforma menționată, este prima societate autorizată de A.S.F. în calitate de furnizor de servicii de finanțare participativă, la scurt timp după intrarea în vigoare, în august 2022, a Legii nr. 244/2022 care reglementează acest domeniu.
Societatea este autorizată să ofere următoarele servicii de finanțare participativă:
- plasarea fără un angajament ferm de valori mobiliare și instrumente admise în scopuri de finanțare participativă și recepția și transmiterea de ordine în legătură cu acele valori mobiliare și instrumente admise;
- utilizarea vehiculelor cu scop special pentru furnizarea de servicii de finanțare participativă;
- operarea unui buletin de anunțuri.
„Acest eveniment reprezintă finalizarea unei prime colaborări între A.S.F., ca instituție competentă legal la nivel național în domeniul finanțării participative și entitățile care solicită autorizarea în calitate de furnizor de astfel de servicii, reflectând totodată continuarea implicării Autorității în acest domeniu de pionierat pentru piața de capital locală. Această implicare s-a manifestat timpuriu, materializându-se atât în participarea tehnică la creionarea cadrului legal național reprezentat de Legea nr. 244/2022, cât și pe parcursul întregului proces de avizare și promovare legislativă, care a precedat adoptarea și intrarea în vigoare a acestei legi”
Ovidiu Petru, Director general – Sectorul Instrumente și Investiții Financiare din cadrul A.S.F.
Leave feedback about this