April 12, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Analize ASF Pensii Popular

România a ajuns mai atractivă decât Germania sau SUA. Investitorii se bat pe împrumuturile țărilor din Est. O veste bună și pentru viitorii pensionari- Morning Call ASF

sursa: www.pixabay.com

Seriile de împrumuturi ale statelor din Europa de Est (din care face parte și România) și America Latină trezesc interesul investitorilor mai mult decât titlurile emise de cele mai puternice economii ale lumii, notează analiștii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Măsurile mai eficiente luate de factorii de decizie din țările emergente împotriva inflației au făcut ca diferența față de costurile la care se împrumută economiile dezvoltate să scadă.

Investitorii au cumpărat obligațiuni în monedă locală emise de economiile emergente, mizând pe faptul că factorii de decizie politică de acolo au făcut progrese în lupta împotriva inflației decât omologii lor de pe piețele dezvoltate, remarcă ultimul Morning Call.

AICI mai multe detalii, precum și sursa datelor

Diferența dintre costurile de împrumut guvernamental dintre piețele emergente și cele dezvoltate s-a micșorat săptămâna aceasta la cel mai scăzut nivel din 2007, în condițiile în care investitorii au luat în calcul iminența reducerii ratelor dobânzilor în unele economii emergente mari, în condițiile în care piețele se pregătesc pentru o nouă înăsprire a politicii băncilor centrale din Occident.

Băncile centrale din America Latină și Europa de Est – regiuni care găzduiesc cele mai performante piețe de obligațiuni din lume în acest an – au acționat mai rapid pentru a majora ratele ca răspuns la presiunile inflaționiste atunci când economiile s-au redeschis după ce au fost relaxate restricțiile impuse de pandemia de coronavirus.

Indicele de referință al JPMorgan, urmat pe scară largă, al obligațiunilor guvernamentale în monedă locală ale piețelor emergente, a înregistrat un randament total de 7,5% până în prezent, stimulat de subindicele Americii Latine, care a crescut cu 21%, și de Europa Centrală și de Est, care a câștigat 11%.

Evoluțiile pozitive din zona obligațiunilor înseamnă o veste bună și pentru cei peste 8 milioane de participanți cu cotizație obligatorie în sistemul de pensii administrate privat (Pilon II), dar și pentru toți românii care își țin economiile în fonduri de investiții (mai ales cele cu risc scăzut) sau în asigurări cu componentă investițională. Cu cât mai căutate sunt titlurile de stat, cu atât cotația lor pe piața secundară este mai bună. În condițiile în care peste 60% din activele fondurilor de pensii sunt plasate în obligațiuni ale Statului român, o evaluare mai bună a acestora va însemna și un randament mai bun al administratorilor, adică mai mulți bani în conturile participanților.

Citește și: Fondurile de pensii la care participă peste 8 milioane de români continuă să crească substanțial. Top randamente și evoluții luna mai 2023

Alte subiecte tratate în ultimele rapoarte Morning Call:

  • Cele mai mari bănci americane vor raporta în această săptămână cel mai mare salt al pierderilor din credite de la începutul pandemiei de coronavirus
  • După o scădere a populației în 2020 și 2021 din cauza impactului pandemiei COVID-19, populația UE a crescut în 2022

AICI găsiți, zilnic, cele mai importante știri și tendințe din economia României și cea mondială, în raportul Morning Call

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X