June 14, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Analize ASF Pensii Popular

Românii au transferat sume record către fondurile de pensii: Contribuții de 1 miliard pe lună. Topul contribuțiilor pe județe și cât au câștigat participanții în funcție de fond

Valoarea contribuțiilor virate de cei 7,9 milioane de participanți la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) a atins 11 miliarde de lei în 2022, adică aproape un miliard de lei lunar, acesta fiind un record în istoria de 15 ani a sistemului, arate datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Cele șapte fonduri de pensii administrate privat active pe piața din România au adunat, în 2022, congribuții de 10,99 miliarde de lei, arată ultimul raport ASF asupra pieței pensiilor private. Au existat luni în care contribuțiile au depășit și un miliard de lei, media lunară pe întreg anul 2022 fiind de circa 917 milioane de lei. Doar în decembrie, notează analiștii care au realizat documentul citat, s-au virat 940 de milioane de lei. Aceste cifre constituie un record al celor 15 ani de existență a sistemului de pensii private, valoarea ridicată și în creștere a contribuțiilor fiind un sprijin important pentru sistem, într-o perioadă dificilă care a dus inclusiv primul an cu ranadmente negative din istorie. Contribuția medie per participant a atins 237 de lei în luna decembrie 2022, cu 16% mai mult decât în decembrie 2021.

AICI găsiți toate datele importante privind sistemul de pensii private în 2022

Contribuția lunară medie variază puternic în funcție de județ, cele mai mari valori fiind înregistrate în Municipiul București (316 lei/participant), Cluj (313 lei/participant), Timiș (278 lei/participant), Ilfov (274 lei/participant), și Sibiu (267 lei/participant). Cele mai mici contribuții lunare medii se înregistrează în Harghita (194 lei/participant), Bistrița-Năsăud (187 lei/participant) și Vrancea (185 lei/participant).

În ceea ce privește contribuțiile lunare totale, se păstrează diferența accentuată între regiuni, Municipiul București înregistrând cele mai mari valori (234 milioane lei), urmat de Cluj (44 milioane lei) și Timiș (37 milioane lei). La polul opus se află sudul țării – Teleorman, Caraș-Severin, Ialomița, Giurgiu și Mehedinți înregistrând cele mai scăzute valori (între 2,5 și 3,4 milioane lei).

Aproape 8 milioane de români contribuie obligatoriu la pensiile private. Cât au adunat în conturi cei mai norocoși dintre ei și cum îți poți crește sumele din cont- Top fonduri aprilie 2023

Înainte de a vă prezenta cifrele privind evoluția câștigurilor obținute de fiecare fond în parte, vă amintim că aveți oricând posibilitatea de a schimba administratorul, gratuit și destul de simplu. Având în vedere că există diferențe uneori semnificative între valoarea unităților de fond, o astfel de mutare vă poate aduce plusuri importante, după perioade mai lungi de cotizare.

Deși toți românii cu vârsta mai mică de 35 de ani care se angajează pentru prima dată sunt obligați să cotizeze cu 3,75% din salariu către un fond de pensii administrat privat, nu toți cei 7,9 milioane de participanți în sistem știu la ce fond cotizează, pentru că doar puțini dintre aceștia au optat pentru un anumit administrator, majoritatea fiind repartizați aleatoriu.

Pentru cei care nu știu la ce fond sunt, primul pas este să afle această informație, lucru care se poate face simplu printr-un formulat online pus la dispoziție de ASF.

Formularul este disponibil AICI

Mai departe, dacă doriți să schimbați administratorul, trebuie să completați actul de aderare la noul fond. Documentația trebuie cerută direct la administrator, care o poate trimite prin poștă. Persoanele care locuiesc în București pot merge direct la sediul administratorului pentru semnarea actelor.

AICI găsiți adresele tuturor administratorilor

Următorul pas către schimbarea administratorului este notificarea actualului administrator. Notificarea se face prin completarea unui formular disponibil pe site-ul ASF.

AICI, la secțiunea Anexe a normei ASF, situată la final, găsiți formularul pentru notificarea administratorului la care doriți să renunțați

Ulterior, are loc transferul disponibilităților bănești ale clientului de la un fond la altul. Suma transferată este egală cu valoarea la zi a unităților de fond deținute de vechiul fond, care se convertește ulterior la unitățile noului fond, ținând cont de valoarea la zi a acestora.

Odată finalizată procedura, veți primi prin poștă o informare privind transferul.

Menționăm că VUAN este cel mai important indicator din perspectiva participanților la sistem și este raportat și publicat pe site-ul ASF zilnic. 

Prin înmulțirea valorii VUAN cu numărul de unități de fond pe care le dețineți(informație prezentă în documentele trimise anual de administrator sau care poate fi obținută direct de la administrator) veți putea știi oricând care este valoare contului de pensie. Menționăm, de asemenea, că, la începutul sistemului, toate fondurile au pornit de la un VUAN de 10 lei.

Vezi AICI topul fondurilor de pensii în funcție de randamente, pentru a afla câți bani ai în contul de pensie. Calcule pentru toți cei 15 ani de la lansare, dar și pentru ultimul an și primele luni din 2023

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X