May 22, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Investitii Popular Trending

Noutăți din piața crypto: Bitcoin e pe plus în 2023, Franklin Templeton lansează un “Money Market Fund”, Sotheby’s debutează pe piața NFT

Chiar dacă vacanța de 1 mai ne-a defazat puțin față de calendarul obișnuit, nu puteam să lăsăm să treacă această săptămână fără clasicele noutăți despre piața criptoactivelor, blockchain și NFT. Și să începem cu primele: în ciuda faptului că a scăzut de la recentul maxim de peste 30.000 de dolari, bitcoin se află într-o perioadă de creștere, dacă privim pe o perioadă mai lungă.

Criptoactivul a crescut timp de patru luni la rând, aflandu-se pe un trend pozitiv, de piață tip “bull”. Revenirea bitcoin are un aspect nou în 2023. Comparativ cu anul trecut, când criptoactivul a suferit pierderi în timpul problemelor economice și al reducerii investitiilor, bitcoin a devenit un punct de revenire pentru investitori și pare să își confirme statutul de “aur digital” la acest moment, notează Simon Peters, analistul eToro.

Săptămâna trecută bitcoin a debutat în jurul valorii de 27.000 de dolari și a înregistrat creșteri până la 29.500 de dolari pe parcursul săptămânii. Apoi a scăzut din nou în weekend și se situează acum în jurul valorii de 27.700 de dolari. Mai are încă un drum lung de parcurs înainte de a ne putea gândi la un nou maxim istoric, dar se vede acum o reziliență a prețului, în condițiile în care aceasta nu a existat anul trecut. 

Ether a cunoscut un ciclu săptămânal similar, debutând în jurul valorii de 1.800 de dolari, înainte de a urca la 1.950 de dolari. În urma scăderilor de prețuri din weekend, acesta a revenit la aproximativ 1.800 de dolari, unde se tranzacționează în această dimineață pe platforma eToro.

Franklin Templeton lansează un “Money Market Fund” prin intermediul Polygon

Piața activelor digitale TradFi devine rapid una dintre cele mai interesante zone de creștere pentru cripto în 2023. Acum, Franklin Templeton a anunțat lansarea unui fond de investiții prin intermediul Polygon. 

Punctul acestuia de atracție este că investitorii pot accesa acum atât instrumentele financiare “tradiționale”, cum ar fi fondurile de investiții pe piață, dar pot de asemenea achiziționa și deține token-urile pentru aceste active în propriile portofele. Oferta Franklin Templeton include active în valoare de aproximativ 270 de milioane de dolari și va procesa proprietatea și tranzacțiile pe blockchain-ul Polygon. 

Marile instituții financiare cochetează cu această tehnologie de ceva vreme, dar se pare că multe dintre ele fac acum pasul cel mare pentru a le oferi investitorilor acest tip de produs. În timp ce fiecare token va avea propriul caz de utilizare a investițiilor și active care il susțin, mișcarea de digitalizare și de punere pe blockchain a serviciilor financiare este cu siguranță în curs de realizare. 

Sotheby’s debutează pe piața NFT

Casa de licitații Sotheby’s a lansat piața sa secundară de NFT, numită “Sotheby’s Metaverse”. Colecționarii vor putea utiliza platforma pentru a cumpăra, vinde și schimba obiecte de colecție digitale. 

Deși Sotheby este departe de a fi prima care oferă un astfel de serviciu, este poate cea mai veche și mai tradițională casă de licitații. Va fi interesant de văzut dacă experiența tradițională a casei de licitații se va vedea și în ceea ce privește calitatea serviciilor de acest tip oferite clienților.

Chiar si doar numele ar putea fi suficient pentru a atrage opere de artă valoroase, în special de la artiști care încă nu au digitalizat astfel de opere din lumea reală. Bineînțeles, tehnologia NFT se extinde mult dincolo de custodia operelor de artă digitale, existând cazuri de utilizare a proprietății pentru o serie de active diferite care nu sunt fungibile, de la acțiuni la obligațiuni și chiar proprietăți.

Moise Norel

author
Jurnalist

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X