April 21, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Popular Studii Trending

Vânzările de locuințe ating un nivel record, în ciuda creșterii TVA. Care este cea mai căutată zonă și de ce nu vor scădea curând prețurile locuințelor noi

Piața imobiliară a stabilit un record de tranzacții în prima lună a anului, în ciuda creșterii TVA. Cea mai căutată zona este cea limitrofă Capitalei, în județul Ilfov, acolo unde s-a înregistrat cea mai bună lună ianuarie din ultimii cinci ani. Oferta încă redusă de locuințe noi, raportat la cerere, arată că nu se constituie încă premisele unor reducer de prețuri, cel puțin pe acest segment.

Piața imobiliară a înregistrat, în luna ianuarie 2024, cel mai mare număr de tranzacții din 2020 până în prezent, relevă datele oficiale. Regiunea București-Ilfov a cumulat circa 30% din toate tranzacțiile din România.

În ciuda creșteri TVA și a incertitudinilor economice globale, vânzările de locuințe, atât noi cât și vechi, au înregistrat în Capitală o creștere de 9% în ianuarie 2024 față de luna similară a anului trecut, ajungând la aproape 3.100 de unități vândute. În Ilfov cifrele oficiale furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată o explozie de tranzacții pentru aceași perioadă, cu 75% mai multe tranzacții de imobile în ianuarie 2024 față de prima lună a anului trecut și un total de 510 locuințe vândute.

Analiză North Bucharest Investments

Trendul pozitiv al vânzărilor de la început de an se reflectă și în cifrele ANCPI de la nivel național. În ianuarie 2024, s-au vândut în întreaga țară 10.215 locuințe, cu 25,8% mai multe față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșteri anuale au fost observate în toate marile piețe regionale, de la Constanța (15,6%) și Brașov (17,1%), până la Cluj (44,7%).

Regiunea București-Ilfov a reușit să însumeze într-o singură lună vânzări totale de 3.600 de unități, potrivit ANCPI, ceea ce înseamnă aproape 30% din vânzările de la nivel național, care au ajuns în ianuarie la 10.215 unități.

Locuinţele noi reprezintă în acest moment aproximativ 25% din totalul locuințelor scoase la vânzare în Bucureşti și Ilfov. Disponibilitatea limitată de imobile noi din piață a fost unul dintre argumentele pentru care aprecierea cotei de TVA de la 5% la 9% pentru locuinţele de sub 120.000 de euro, nu a adus o reducere semnificativă a tranzacțiilor în 2024.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X