June 14, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Asigurari Popular Trending

Asigurările de viață își arată utilitatea pe timp de criză: Record de plăți într-o perioadă în care populația trăiește deja din economii

sursa: www.pixabay.com

Societățile care subscriu asigurări de viață în România au plătit, în primele nouă luni din 2022, aproape 1,2 miliarde de lei sub formă de maturități, răscumpărări totale sau răscumpărări parțiale, arată datele agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în Raportul privind evoluția pieței asigurărilor în primele nouă luni din 2022. 

Deținătorii de contracte de asigurare de viață sau moștenitorii acestora (în cazul plăților pentru decese) au încasat, în primele nouă luni din 2022, o sumă cu aproape 39% mai mare decât în perioada similară a anului 2021 și cu peste 70% mai mare decât media primelor trei trimestre din ultimii cinci ani, arată calculele www.studiifinanciare.ro, bazate pe datele cuprinse în Raportul ASF privind evoluția pieței asigurărilor în primele nouă luni din 2022.

Concret, s-au plătit sub formă de maturități și răscumpărări totale sau parțiale aproape 1,2 miliarde de lei, față de 750-760 de milioane de lei cât a fost media primelor nouă luni din perioada 2017-2021. 

Suma semnificativă plătită de asigurători arată pe de o parte că piața se îndreaptă către maturitate, intrând în etapa finală a unui prim ciclu de viață, început după jumătatea anilor 90 și mai ales în anii 2000, etapă în care mai multe contracte ajung la final.

Dintr-o altă perspectivă, însă, plățile în creștere vin și pe fondul perioadei dificile pe care o traversează economiile lumii și care a influențat finanțele populației. Inflația mare din România ( peste 16,8% la final de noiembrie) a forțat populația să consume din rezervele acumulate pentru a face față cheltuielilor, fapt certificat în mai multe sondaje și studii de specialitate. În acest context, mulți au recurs inclusiv la răscumpărarea totală sau parțială a contractelor de asigurare, aceasta fiind o dovadă a faptului că asigurările de viață care au și o componentă investițională sunt un sprijin real în timpuri dificile, chiar dacă randamentele oferite nu sunt întotdeauna la cel mai înalt nivel.

Creșteri constante ale subscrierilor și rezerve solide

În primele nouă luni ale acestui an, asigurările de viață au marcat o nouă creștere, care chiar dacă este redusă, confirmă trendul pe care acest segment s-a așezat deja de mai mulți ani. Asigurătorii au subscris 2,05 miliarde de lei până la finalul lui septembrie.   De notat este și nivelul rezervelor, care s-a apropiat de 9 miliarde de lei, depășit doar de cel din perioada similară a anului 2021.

“Spre deosebire de asigurările generale unde polițele de asigurare au în general durata de un an sau mai puțin (rezervele constituite urmând să fie eliberate fie la momentul plății daunei, fie la finalul contractului), contractele de asigurare de viață au un orizont îndelungat de timp, ceea ce face ca rezervele tehnice să fie păstrate pentru perioade lungi de timp și să se acumuleze gradual. “, explică analiștii ASF în Raportul citat.

Toate datele prvind piața asigurărilor generale și de viață din România, în ultimul Raport privind evoluția pieței asigurărilor în primele 9 luni

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X