July 13, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Analize ASF Investitii Popular

Autoritățile europene au decis: Reguli noi pentru toate piețele de capital. Măsuri în premieră pentru investitorii pe bursă și cei care dețin bani în fonduri

Negociatorii din partea Consiliului și a Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la noi norme menite să îmbunătățească piețele europene de capital și să consolideze protecția investitorilor în UE.

Acordul provizoriu revizuiește Directiva privind administratorii fondurilor de investiții alternative, care reglementează administratorii fondurilor de hedging, ai fondurilor de investiții în societăți necotate, ai fondurilor de datorii private, ai fondurilor imobiliare și ai altor fonduri de investiții alternative din Uniune, notează analiștii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în ultimul Morning Call.

De asemenea, acesta modernizează normele din cadrul pentru organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), și anume fonduri de investiții individuale armonizate la nivelul UE de tip plain vanilla cum ar fi fondurile comune de plasament și societățile de investiții.

Negociatorii au convenit să sporească integrarea piețelor de administrare a activelor din Europa și să modernizeze cadrul pentru principalele aspecte de reglementare. În temeiul acordului provizoriu, negociatorii au decis să sporească disponibilitatea instrumentelor de administrare a lichidităților, cu noi cerințe impuse administratorilor de a prevedea activarea acestor instrumente. Acest lucru va contribui la asigurarea faptului că administratorii de fonduri sunt bine pregătiți să facă față unor ieșiri semnificative în perioade de turbulențe financiare. Parlamentul și Consiliul au ajuns, de asemenea, la un acord provizoriu privind un cadru al UE pentru fondurile inițiatoare de împrumuturi, și anume fondurile care acordă credite întreprinderilor, completat cu o serie de cerințe pentru a reduce riscurile la adresa stabilității financiare și pentru a asigura un nivel adecvat de protecție a investitorilor.

Negociatorii au convenit, de asemenea, asupra unor norme consolidate pentru delegarea de către administratorii de investiții către părți terțe: acest lucru le va permite să valorifice mai bine cele mai bune resurse de la specialiștii în piețe, sub rezerva unei supravegheri consolidate și a menținerii integrității pieței. Alte componente-cheie ale acordului includ intensificarea schimbului de date și a cooperării între autorități, precum și noi măsuri de identificare a costurilor nejustificate care ar putea fi imputate fondurilor și, prin urmare, investitorilor acestora, precum și prevenirea unor posibile denumiri înșelătoare pentru o mai bună protecție a investitorilor. Acordul la care s-a ajuns  este provizoriu, întrucât mai trebuie confirmat de Consiliu și Parlament înainte de a putea fi adoptat în mod formal.

Directiva privind administratorii fondurilor de investiții alternative și fondurile de investiții ale UE de tip plain vanilla (OPCVM sau organismele de plasament colectiv în valori mobiliare) fac parte din pachetul privind uniunea piețelor de capital pe care Comisia l-a prezentat la 25 noiembrie 2021. Uniunea piețelor de capital este inițiativa UE de a crea o piață cu adevărat unică de capital în întreaga UE. Obiectivul său este de a asigura circulația investițiilor și a economiilor în toate statele membre, în beneficiul cetățenilor, al întreprinderilor și al investitorilor.

AICI mai multe detalii privind măsurile pregătite

Alte subiecte tratate în ultimele rapoarte Morning Call:

  • Datoria publică în PIB
  • Eurostat a publicat situația conturilor financiare ale guvernelor care acoperă tranzacțiile cu active și pasive financiare

AICI găsiți, zilnic, cele mai importante știri și tendințe din economia României și cea mondială, în raportul Morning Call

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X