April 28, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Asigurari International Investitii Opinii Popular Trending

Ce urmează pentru Fintech?

Începem, cu acest material, o serie dedicată viitorului finanțelor, mai precis celui mai nou segment din domeniu, adică fintech. În contextul în care întreaga industrie financiară pare că se duce către noua tehnologie, răspunsul la întrebarea “Ce urmează pentru Fintech?” este, de fapt, răspunsul la întrebarea ” Ce urmează pentru piețele financiare?”. Răspund personalități din domeniile academic, financiar și nu numai.

Johanna M. Costigan este cercetător la Centrul pentru Analiza Chinei din cadrul Asia Society Policy Institute:

În China, ziarul oficial al Ministerului Științei și Tehnologiei a lăudat recent Tencent, Alibaba și Baidu pentru contribuțiile lor la economia și dezvoltarea țării. Cu toate acestea, lauda nu înseamnă independență viitoare. În ultimii doi ani, recunoașterea (oarecum întârziată) de către conducerea chineză a semnificației companiilor platformă a stimulat o „rectificare” a tehnologiilor financiare. Ce a început ca o furtună de măsuri punitive a evoluat rapid într-un control mai sistemic. La începutul acestui an, Guo Shuqing, secretarul de partid al Băncii Populare din China, a anunțat că rectificarea celor mai mari 14 firme fintech a fost „practic finalizată.”

Dar, în timp ce mișcările mai ample ale autorităților de reglementare ar putea fi încheiate, represiunea încă aruncă o umbră asupra sectorului tehnologic al Chinei. Responsabilizarea prin reglementare și implicarea mai adâncă a statului înseamnă că emanciparea deplină a sectorului privat nu este la îndemână. Pe lângă supravegherea permanentă de reglementare, entitățile de stat  iau „acțiuni privilegiate” (care conferă o putere specială de gestionare) în marile companii de tehnologie, cum ar fi Alibaba și Tencent. Poate nu întâmplător, operațiunile acestor două firme depășesc cu mult serviciile financiare. Tencent deține super-aplicația WeChat, în timp ce Ant Group de la Alibaba este un gigant pluridimensional al serviciilor digitale și al comerțului electronic.

Una dintre prioritățile de bază ale Partidului Comunist din China este creșterea economică, pe care aceste firme sunt pregătite să o furnizeze. Dar prima prioritate a partidului este menținerea controlului central, pe care guvernul se va grăbi să-l apere dacă și când aceste firme vor începe să pară prea puternice. Dacă obiectivele industriei și ale partidului se suprapun, firmele fintech nu vor avea de ce să-și facă griji. Dar acesta este un mare „dacă”. Armonia neîntreruptă între cei doi actori este puțin probabilă.

Dante Alighieri Disparte este Director de Strategie și Șeful politicii globale la Circle:

Progresul în domeniul fintech va fi cu siguranță restrâns în 2023, mai ales când vine vorba de criptomonede și active digitale. Factorii de decizie cântăresc avantajele și dezavantajele reglementării sectorului, în loc „să îl lase să ardă” și atât. Dacă reglementările sunt în meniu, cripto este pregătită pentru un moment Dodd-Frank, cu factorii de decizie recreând restructurarea radicală a reglementărilor bancare care au fost implementate după criza financiară din 2008.

Desigur, printre cei care propun reguli noi, unii doresc ca cripto să fie guvernată relativ puțin – ca jocurile de noroc. Dar jurisdicțiile mai serioase, cum ar fi Uniunea Europeană, fac eforturi pentru un ecosistem de servicii financiare bazat pe principiul „aceleași servicii, aceleași riscuri, aceleași reguli și aceeași supraveghere”. O astfel de abordare ar fi neutră din punct de vedere tehnologic: toate companiile vor fi supuse unor reguli în funcție de serviciile pe care le oferă, indiferent dacă se numesc „cripto” sau altfel. Dar, departe de a ucide industria cripto, reglementarea (urmând principiul neutralității tehnologice) ar putea fi salvarea acesteia. Chiar și bancherii centrali conservatori precum Jon Cunliffe, guvernatorul adjunct pentru stabilitate financiară al Băncii Angliei, recunosc că firmele care vor supraviețui acestei ierni cripto ar putea deveni Amazoanele viitorului. Multe țări vor concura pentru atenția și investițiile potențialilor supraviețuitori prin promovarea unor noi reglementări fintech. Europa are deja un cadru de reglementare Markets in Crypto-Assets (MiCA) care ar face pentru cripto ceea ce a făcut Regulamentul general privind protecția datelor pentru confidențialitate. Acum, toți ochii sunt ațintiți asupra Congresului SUA, care ar putea evita o iarnă mai profundă în domeniul fintech prin adoptarea unor legislații precum Stablecoin TRUST Act

Preluare din Economistul.ro

Drepturi de autor: Project Syndicate, 2023

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X