April 12, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Analize ASF International Popular

Economia lumii băltește. Previziuni rezervate ale OCDE . De unde vin puținele vești bune- Morning Call ASF

Economia globală ca înregistra o creștere de doar 2,7% în 2023, de la 3,3% în 2022, an care oricum a fost unul slab, apreciază analiștii ASF, în Morning Call, citând un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Totuși, avem în sfârșit vești bune în ceea ce privește inflația, care va scădea, pe fondul reducerii prețurilor pentru energie și combustibili.

Potrivit ultimului raport OECD privind Perspectivele Economice, va fi înregistrată o corecție a creșterii PIB-ului mondial de la 3,3% în 2022 la 2,7% în 2023, urmată de o revenire la 2,9% în 2024. Prețurile mai mici la energie reduc presiunea asupra bugetelor gospodăriilor, încrederea mediului de afaceri și a consumatorilor se redresează, chiar dacă la niveluri scăzute, iar redeschiderea Chinei a dat un impuls activității globale. Se estimează că inflația globală în statele membre OCDE va scădea de la 9,4% în 2022 la 6,6% în 2023 și la 4,3% în 2024. Scăderea inflației se datorează intrării în vigoare a unei politici monetare mai stricte, scăderii prețurilor la energie și alimente și reducerii blocajelor în aprovizionare.

Relansarea rămâne fragilă, iar riscurile sunt înclinate în sens descendent. Incertitudinea cu privire la evoluția războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și la impactul global al acestuia rămâne o preocupare esențială. Este posibil ca unele dintre condițiile favorabile care au contribuit la reducerea cererii de energie în acest an, cum ar fi o iarnă blândă în Europa, să nu se mai repete anul viitor. Persistența inflației este un alt risc cheie de scădere. Inflația de bază se dovedește a fi rigidă, pe fondul unor creșteri puternice ale prețurilor serviciilor și al unor profituri mai mari în anumite sectoare. Impactul creșterii ratelor dobânzilor se resimte din ce în ce mai mult în întreaga economie, iar politica monetară restrictivă, deși necesară, riscă să expună și mai mult vulnerabilitățile financiare, în special în țările cu un grad ridicat de îndatorare.

Morning Call, ASF

Alte subiecte tratate îm Morning Call:

  • Conferință internațională dedicată economiilor din Europa de Est
  • Evoluție îmbucurătoare a prețurilor producției industriale

AICI găsiți, zilnic, cele mai importante știri și tendințe din economia României și cea mondială, în raportul Morning Call

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X