December 4, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Investitii Opinii Popular Trending

Cripto, pe când faza reglementată?

De fapt, adevărata întrebare nu este “când?”, ci “cum?”: cum vor defini noile reglementări și viitoarele legi următoarea fază a creșterii cripto-monedelor?

Prăbușirile recente ale mai multor jucători cripto de mare profil au accentuat îngrijorările ridicate la nivelul factorilor politici din multe economii occidentale, din Uniunea Europeană și din Statele Unite ale Americii. Pierderile financiare produse de falimentele sau de căderile acestor instrumente întăresc necesitatea supravegherii guvernamentale pentru a se putea asigura protejarea investitorilor, dar și pentru menținerea stabilității economiei și chiar a statelor. Dar dilema majoră nu a fost încă rezolvată: în timp ce legiuitorii de pe ambele maluri ale Atlanticului sunte de acord că este nevoie de reglementare, totuși tot ei nu reușesc să ajungă la un consens cu privire la cum și unde anume trebuie să se stabilească “încorsetarea” legislativă a diferitelor monede digitale. Întrebarea de bază rămâne încă fără răspuns: este cripto o marfă sau este o monedă? Iar răspunsul este esențial pentru că poate determina ce autoritate statală ar trebui să supravegheze piața cripto și să-i aplice reglementările ce se vor defini.

        Statele Unite ale Americii – o economie în care un procent semnificativ de gospodării dețin cripto-monede într-o anumită formă – ar putea să limpezească ceva mai devreme această chestiune. Potrivit unei analize Morgan Stanley Research, ar exista „o cale viabilă către noi reglementări cripto” înainte chiar de următoarele alegeri prezidențiale și parlamentare din SUA și probabil în actualul mandat al Congresului american. „Este probabil ca legislatorii să ia în serios reglementările privind monedele stabile, deoarece conversațiile sunt în curs de ceva timp”, spunea strategul politic Ariana Salvatore, citată într-un material MSR. Monedele stabile sunt active digitale cu o valoare adesea legată de un activ mai tradițional, cum ar fi dolarii americani sau aurul.

        Este deci posibil ca legislatorii să se concentreze în scopul emiterii de noi legi asupra monedelor stabile. Momentan, nu este clar cum ar trebui clasificate cripto-monedele în conformitate cu legislația SUA și, prin extensie, ce agenție federală ar trebui să supravegheze viitoarea reglementare a monedelor digitale. Clarificarea situației va determina, de exemplu, dacă Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din S.U.A. sau un alt organism federal va primi răspunderea supravegherii pieței cripto. Legislatorii și autoritățile de reglementare nu au clarificat încă modul de încadrare a cripto-monedei: „Este criptomoneda o securitate, o marfă, o monedă sau altceva?”, spune Sheena Shah, principalul strateg în cripto-monede al Morgan Stanley. „Implicațiile semnificative de reglementare depind de răspuns”, precizează analistul citat. Materialul citata arată că, fără un consens între democrați și republicani cu privire la calea de urmat, încercările anterioare de a reglementa cripto-ul au eșuat. Din această cauză, analiștii Salvatore și Shah cred că legislatorii vor adopta pe termen scurt o abordare măsurată, concentrându-se mai degrabă pe monedele stabile decât pe întreaga gamă a spațiului cripto, deoarece monedele stabile sunt privite ca un domeniu în care consensul bipartizan pare mai realizabil. „Acest lucru ar putea implica obligarea emitenților să fie definiți ca băncile și, prin urmare, să mențină rezerve adecvate și, eventual, să fie asigurați de FDIC, spune Shah citată de MSR. „În plus, emitenții de monede stabile pot fi supuși unui set de reguli și restricții privind afilierea entităților comerciale, precum și standardelor federale de gestionare a riscurilor”. O altă posibilitate ar pune Rezerva Federală responsabilă de dezvoltarea standardelor pentru a promova un management solid al riscurilor și siguranța și soliditatea activelor; reducerea riscurilor sistemice; și să sprijine stabilitatea sistemului financiar mai larg. Alte eventuale scenarii de politică, mai puțin probabile, includ menținerea status quo-ului – și mozaicurile agențiilor care supraveghează cripto-activele – sau un set larg de linii directoare pentru toate cripto-monedele.

        La nivelul Uniunii Europene (UE), încă din 2019 a început efortul de a se găsi soluția potrivită pentru reglementarea și supravegherea pieței cripto, prin regulamentul privind piețele de cripto-active (Regulamentul Markets-in-Crypto-Assets – MiCA), care trasează reguli pentru emitenții de cripto-active și entitățile care furnizează servicii conexe în UE, precum și pentru monede stabile și alte tipuri relevante de tokenuri. Autoritatea Bancară Europeană trebuie însă să ajungă la un consens cu Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) cu privire la modul în care sunt clasificate actualele criptoactive, iar Comisia Europeană și Parlamentul European mai au de lucru cu privire la clarificarea reglementării cripto.

        Între timp, consumatorilor europeni li se reamintește că propunerea de reglementare la nivelul UE depinde în continuare de rezultatul procesului co-legislativ. Deocamdată, consumatorii nu beneficiază de niciuna dintre garanțiile prevăzute în propunerea respectivă. Există peste 17 000 de cripto-active diferite, unele fiind uneori denumite „monede virtuale” sau „monede” digitale sau „tokenuri”. Până la obținerea unui cadru de reglementare clar, autorităților europene de supraveghere (ABE, ESMA și EIOPA – AES) le rămâne doar să diminueze expunerile la risc avertizând consumatorii că multe cripto-active sunt extrem de riscante și speculative.

        Desigur, orice se întâmplă la nivelul legislatorilor europeni și/sau americani va avea implicații largi în întregul sector financiar, afectând totul, de la administratorii de active până la plățile de peste mări. Unii jucători din industrie se tem că reglementarea va limita profiturile – și acesta poate fi cazul, mai ales dacă se poate crea un efect de pârghie mai mic în ecosistemul cripto. Cu toate acestea, există un argument puternic conform căruia mai multe produse vor veni online odată ce va fi mai clară în jurul cripto-monedei. Jucătorii tradiționali din industria financiară vor dori, de asemenea, să participe, odată ce există linii directoare în vigoare.   Analiștii consideră că prin claritatea reglementărilor s-ar putea continua extinderea produselor pe măsură ce administratorii tradiționali de active își măresc ofertele, inclusiv entitățile private care oferă expunere directă și ETP-uri pentru cripto-monede. Plățile transfrontaliere ar putea înregistra schimbări relativ rapide, permise de o compensare mai rapidă, care ar putea reduce costurile de tranzacție și ar putea aduce o creștere semnificativă a depozitelor de monede stabile. Între timp, construirea de noi sisteme bazate pe monede stabile ar putea fi punctul principal de intrare în ecosistemul de plăți mai larg. Administratorii de active alternative își pot extinde și mai mult ofertele de fonduri și chiar pot crea produse personalizate, dacă o claritate de reglementare pe cripto va atenua riscurile.

        Încrederea rămâne însă cheia transparenței pentru următoarea fază a cripto. Emitentul USDC Circle se poziționează ca un jucător în viitoarea „faza de utilitate” a cripto-ului și își continuă eforturile de a deveni o companie publică, după cum a anunțat recent directorul financiar al acesteia. Industria cripto-monedelor a primit o atenție sporită în ultimele luni, companiile și autoritățile de reglementare acordând o atenție mai mare spațiului în expansiune al activelor digitale. “Industria este acum suficient de matură încât … aproape toată lumea înțelege puterea acestui potențial. După cum văd eu, ne aflăm la sfârșitul unei faze speculative bazate pe comerțul cu amănuntul și suntem la începutul unei faze de utilitate”, a declarat Jeremy Fox-Geen, CFO al Circle Internet Financial.

        Pregătirea pentru „faza de utilitate” viitoare a cripto poate fi dificilă, deoarece industria se află sub intensificarea focului de reglementare, care în ultimele luni s-a concentrat pe întrebarea dacă anumite active digitale pot fi considerate valori mobiliare.

        Piața cripto are nevoie să intre într-o nouă fază, aceea a unei reglementări mai clare și a (re)construirii încrederii.

Daniel Apostol
Director, Direcția Comunicare și Educație Financiară Autoritatea de Supraveghere Financiară

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X