July 24, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Analize ASF Economie International Popular

Cum arată revenirea Europei. Cifre îmbucurătoare mai ales în ceea ce privește șomajul- Tablou interactiv

Eurostat a publicat ediția din iulie a tabloului interactiv statistic al redresării europene.

Tabloul conține indicatori lunari și trimestriali dintr-o serie de domenii statistice relevante pentru urmărirea redresării economice și sociale în urma pandemiei COVID-19. Cele mai importante elemente ale lunii iulie: Rata șomajului scade la un minim istoric și producția industrială continuă să crească, în timp ce sentimentul economic scade. Piața forței de muncă din UE și-a continuat performanța solidă în mai 2022, rata șomajului scăzând la un nou minim istoric, notează analiștii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în ultimul Morning Call.

În timp ce rata șomajului s-a redus sau a rămas constantă în majoritatea statelor membre, se pot observa încă diferențe substanțiale între acestea. Producția industrială a UE a continuat să crească, dar într-un ritm mai lent în mai 2023, în timp ce comerțul cu amănuntul a înregistrat o scădere minoră în aceeași lună, ambele rămânând peste nivelurile anterioare pandemiei.

Cu toate acestea, producția industrială a prezentat un model fluctuant, în timp ce comerțul cu amănuntul a evidențiat o ușoară tendință de scădere, cel mai probabil din cauza impactului negativ al inflației ridicate asupra cheltuielilor de consum. În aprilie 2023, producția din sectorul serviciilor s-a diminuat, continuând, totuși, să depășească în mod semnificativ nivelurile anterioare pandemiei. Inflația din zona euro a continuat să scadă în luna iunie 2023, în mare parte din cauza reducerii costurilor cu energia.

Cu toate acestea, inflația pentru alimente, alcool și tutun a rămas substanțial ridicată, semnalând persistența presiunilor subiacente asupra prețurilor. În iunie 2023, sentimentul economic din UE s-a micșorat în continuare sub nivelul de dinaintea pandemiei. Această diminuare s-a datorat scăderii încrederii în industrie, construcții, servicii și, într-o mai mică măsură, în comerțul cu amănuntul. În schimb, încrederea consumatorilor și-a continuat redresarea după ce a atins un punct minim în luna septembrie a anului precedent.

AICI găsiți mai multe detalii precum și linkul către tabloul integral

Alte subiecte tratate în ultimele rapoarte Morning Call:

  • Regatul Unit “revine” în UE în domeniul financiar
  • În primul trimestru al anului 2023, prețurile producției industriale au scăzut

AICI găsiți, zilnic, cele mai importante știri și tendințe din economia României și cea mondială, în raportul Morning Call

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X