November 25, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Asigurari Popular

Cum scapi de cheltuieli de mii de euro cu doar 10 euro pe lună? Tot mai mulți români simt pe propria piele ce înseamnă asigurare de locuință

Daune record în piața asigurărilor facultative de locuință. Pentru prima dată în istoria pieței, plățile făcute de asigurători în baza polițelor de asigurare facultativă a locuinței au depășit 100 de milioane de lei, cu aproape 30% mai mari decât în 2021. Viteza de creștere a indemnizațiilor brute plătite este de două ori mai mare decât cea a primelor brute subscrise, care au crescut în 2022 cu doar 14%.

Aproape 1,5 milioane de români au încheiat, anul trecut, o poliță de asigurare facultativă a locuinței, acesta fiind cel mai mare nivel anual înregistrat până acum, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Mai important, sumele plătite sub formă de despăgubiri au crescut și ele substanțial, până la 100,5 milioane de lei, de asemenea un record istoric.

În condițiile în care pagubele provocate de cutremur, inundații și alunecări de teren sunt acoperite de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), prin polița obligatorie, în limita a 20.000 de euro per eveniment, cele 100,5 milioane de lei plătite în baza asigurărilor facultative acoperă daune provocate de alte riscuri, cum ar fi incendiul, inundațiile de conductă ori furtunile puternice.

De asemenea, polița facultativă acoperă, de obicei, și valoarea bunurilor din locuință, fapt care nu se întâmplă în cazul asigurării obligatorii. Altfel spus, fără o asigurare facultativă care să o completeze, asigurarea obligatorie este utilă doar în caz de dezastre majore. Amintim că, potrivit legii din România, toți priprietarii trebuie să își asigure locuințele împotriva deazstrelor, prin achiziționarea unei polițe emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Această asigurarea costă 130 de lei pe an și acoperă exclusiv daunelor provocate de cutremur, inundație ca fenomen natural sau alunecări de teren.

Suma maximă ce va fi plătită este de 20.000 de euro și, foarte important, acoperă doar structura în sine a casei asigurate. Altfel spus, nu sunt asigurate bunurile, îmbunătățirile și nici dependințele, acesta fiind un alt motiv pentru care asigurarea facultativă este foarte utilă. Nicio asigurare facultativă nu poate fi emisă fără ca solicitantul să fi cumpărat, în prealabil, o asigurare obligatorie.

În 2022 au fost vândute aproximativ 1.850.000 de polițe de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor.

Pentru 10 euro pe lună poți asigura liniștea financiară a familiei

 Așa cum arătam mai sus, polița PAD este prea puțin acoperitoare, mai ales pentru locuințele din orașele mari, unde prețurile imobiliarelor depășesc cu mult limita asigurată prin PAD. Mai mult, PAD nu acoperă și valoarea bunurilor din locuință, care în unele cazuri ajunge la sume substanțiale.

Soluția pentru o protecție completă stă în al doilea palier de asigurare, polițele facultative. Acestea pot fi achiziționate de la orice societate autorizată să vândă asigurări generale în România. Condițiile de asigurare sunt diferite de la firmă la firmă, însă, referitor doar la riscurile de calamitate, toate produsele acoperă o sumă apropiată de întreaga valoare a locuinței, așa cum reiese din evaluările de specialitate. Altfel spus, suma de 20.000 de euro acoperită de PAD este suplimentată până la o valoare care să permită păgubitului să își refacă locuința, în caz că se mai poate face ceva, sau să își cumpere una similară sau aproape similară.

Costul unei astfel de asigurări este, în general, undeva între 0,1 și 0,2% din valoarea asigurată. Pentru o locuință din București, de exemplu, evaluată la un preț de 100.000 de euro, asigurarea facultativă costă între 100 și 150 de euro pe an, adică în jur de 10 euro pe lună. Menționăm că acest cost este pentru o poliță care acoperă și bunurile din locuință, într-o anumită limită, facilitate care nu există în cazul poliței obligatorii.

În afară de riscurile catastrofale acoperite și de PAID, la care se pot adăugă și furtuna sau grindina, polițele facultative acoperă și alte cauze relativ frecvente de daună cum ar fi incendiul sau iniundația de conductă și poate include și o clauză de răspundere față de terți, în cazul în care proprietarul provoacă daune vecinilor, de exemplu.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X