July 24, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Educatie International Investitii Opinii Popular

Inflația record din ianuarie spulberă speranțele investitorilor pentru dobânzi mai mici. Doar în Turcia prețurile au crescut mai mult ca la noi. Ce urmează?

Speranțele investitorilor de reducere rapidă a ratelor dobânzilor atât în SUA, cât și în UE se risipesc rapid. Ne aflăm încă în narațiunea “veștile bune pentru economie sunt vești proaste pentru piețe”, iar ultimele vești au fost destul de bune – au fost create multe noi locuri de muncă și PIB-ului a crescut puternic, în special în Statele Unite. Problema e însă că inflația a fost mai mare decat se spera, după ce a decelerat în ultimul an.

Atât băncile centrale, cât și investitorii se uită la inflație, băncile pentru a evalua când să înceapă să reducă ratele dobânzilor, iar investitorii pentru a anticipa această mișcare, notează analistul eToro, Bogdan Maioreanu.

Europa prezintă acum o imagine complexă. Datele din ianuarie plasează România în fruntea clasamentului, cu cea mai mare inflație anuală din UE și a doua cea mai mare de pe continent, după Turcia. Cu 7,41% ne situăm puțin peste Rusia (7%), toate celelalte țări europene având rate ale inflației sub 6,7%. Am avut a patra cea mai mare creștere a inflației anuale, de 0,8%, față de valoarea din decembrie 2023, după Olanda (2%), Suedia (1%) și Portugalia (0,88%). În schimb, cele mai mari scăderi ale inflației anuale s-au înregistrat în Cehia, cu – 4,6%, Polonia (-2,3%) și Slovacia (-2%). Zona euro a înregistrat o scădere de doar -0,1%, ajungând la o inflație anuală de 2,8%. 

În România este foarte clar că nu ne așteptăm la o reducere a ratei dobânzii până când inflația indusă de deciziile de anul trecut ale Guvernului nu va intra din nou pe un trend descendent. Totuși, ritmul dezinflației urmează să încetinească semnificativ, spune Banca Națională a României. În ceea ce privește Banca Centrala Europeană însă, analiștii se așteaptă ca rata dobânzii să rămână la 4,5% în primul trimestru din 2024, înainte de a se relaxa începând cu trimestrul al doilea, ajungând la 3,75% în trimestrul al patrulea din 2024 și scăzând în continuare la 3,0% în 2025 și la 2,75% în 2026. 

Peste ocean, cele mai recente date din SUA arată că, în general, inflația se mișcă în continuare în direcția corectă, dar unele dintre componentele sale mai dificile – cum ar fi chiriile – se dovedesc a fi obstacole dificile. Adevărul este că acest ultim raport a arătat că inflația – deși în scădere – a fost mai mare decât se așteptau investitorii. De asemenea, alte vești bune din economie arată că lupta pentru a o menține în echilibru este reală. 

AICI puteți consulta analiza completă privind evoluțiile probabile ale inflației și, implicit, ale dobânzilor

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X